Solurt til Akva

‣ Forfatter: Kamilla Juul Hjort

‣ Illustrator: Maria Buchmann

‣ Forlag: Gads Forlag

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 229,00

‣ Målgruppe:6+

‣ Sidetal: 36

‣ Sværhedsgrad: Lix 6

‣ ISBN: 9788762734333

”Den lille by Kløvis ligger i landet Jala. Her bor Arn og Birka. Natten er slut i Kløvis. Solen er ved at stå op.”

Det er en ganske fin serie, hvor første bog hedder Lifas safir og den tredje bog hedder Mørke over Kløvis.

Illustrationerne er fine og skarpe. Det er stiliserede træer, griffe og mennesker, der er i jordfarver og pastel. De to griffe er smukt ternede i blå og røde nuancer, så man er ikke i tvivl om, at det er sådan, griffe ser ud. De to børn har en fin hverdag: ”Arn skal fordre griffe. Hans grif hedder Akva. Hans søster Birka har også en grif. Den hedder Flamme. Arn er glad. Han elsker sol.”

Sådan kan man give et fint hverdagsbillede af livet i Kløvis, helt uden at bruge et eneste ord, der er længere end seks bogstaver.

Solurt til Akva er anden bog i trilogien om Arn og Birka, der bor i Kløvis. Her har man griffe, gode hekse, onde fyrster og solurt, og gode venner. Det er en fin fortælling i fantasyuniverset, alt er fortalt i lix 6, så det er virkelig en begynderbog til den første læsning. Sætningerne er korte, ordene er lydrette, og handlingen er spændende.

Illustrator Maria Buchmann

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.