”Nej, åh. Nej åh. Jamrede farfar. Bare vi ikke har været her, mens sprogheksen sov. Hvad sker der? Spurgte Annas storebror Anton. Farfar svarede ikke. Han begyndte bare at hive tasker ud af skabet.
Jeg skal lige læse noget i den rygsæk, der ligger i min bog, sagde han.”
Farfar er på camping ude i skoven sammen med Anna og Anton, da farfar bliver ramt af skovheksens heksekunster. Nu bytter han om på ordene i sætningerne, så det bliver ganske svært at regne ud, hvad han vil sige.
”Vi har mindre end en heksehytte til at finde hendes time, -sagde han… øh, I ved, hvad jeg mener”. Og det ved Anna og Anton heldigvis. De er kvikke og forsøger hver gang at få mening med farfars sætninger.
Sammen tager de hen til heksehytten, hvor de skal finde en modgift.
Siri Melchior har tegnet sprogheksen som en lille langhåret heks med stor hat. Hun ser nu venlig nok ud, men hun ser også meget hekseagtig ud. De to børn er tegnet med store udtryksfulde øjne, de har tynde ben og følges ad i den store skov. Grønne og røde nuancer dominerer skovbillederne, og de brune nuancer gør det vældig hyggeligt inde i campingvognen.
Det er herligt for børn (og voksne) at lege med ord og sætninger. Det er en fantastisk fin måde, hvormed lykkes denne bog at sætte fokus på sætningsopbygningen på dansk. Først når vi hører de forkerte sætninger, forstår vi, at der er et meget skarpt system, som vi kan følge.
”Sprogheksen” er god til oplæsning. Og når man har læst op, kan man selv lege med ordene og byte om på rækkefølgen.
Det er en oplæsningsbog, der også er underholdende for oplæseren.
Links: Maria Rørbæk