Svin

‣ Forfatter: Sarah Engell

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 164,95

‣ Målgruppe:14 - 19 år

‣ Sidetal: 208

‣ ISBN: 9788702389463

”Hvis jeg røbede i ydre handling hvad hjertet gemmer, kom den dag nok snart, hvor jeg fik hængt mit hjerte udenpå, midt på mit bryst som nippemad for gæs. Han holder en kort, dramatisk pause, inden den ikoniske replik falder: Min herre, jeg er ikke den jeg er.”

Jakobs mor er skuespiller, hun er på turne med Othello, og hun er meget optaget af sit fag og sin profession. Meget mere optaget af det, end hun er af Jakob, der bliver skuffet igen og igen, når hun ikke holder sine aftaler om fødselsdagsfejring eller morgenmadshygge. Jakob er ensom, men gennem en dyreaktivistgruppe bliver han en del af et slæng, hvor alle kender hinanden under dyre-aliaser.

På dyreaktivistgruppens ”rolleliste” finder man Jaguar/Jakob Neumann, Okapi/Oliver Chukwumeka Kristensen, Dodo/Denise Bak Valentin, Eagle/Emilie Rasmussen, Rockfish/Rasmus Hjorth og Mongoose/Mads Boisen.

Sarah Engell har her skrevet en roman over fablen fra Shakespeares Othello. Den er en del af serien ”Shakespeare genfortalt”, hvor man også kan finde ”Mac” af Kim Fupz Aakeson, ”Vægten af et hjerte af guld” af Laura Ringo, ”Romeo og Julian” af Mads Ananda Lodahl og ”Hamlet og Ofelia” af Zakiya Ajmi. Shakespeares dramaer er fortsat aktuelle. De handler om kærlighed, svigt, jalousi, krig og endnu mere svigt.

”Othello” er en tragedie. Det handler om race- og kulturforskelle, kærlighed, misundelse, jalousi og forræderi. I ”Othello” gifter den sorte feltherre Othello sig med den hvide (og rige) venetianske jomfru Desdemona. Hans ven Jago, som alle tror er ærligheden selv, bliver skuffet i en forfremmelse, og han tager hævn. Da det lykkes ham at gøre Othello jaloux ved at antyde, at Desdemona er ham utro, og så ruller tragedien. Det gør den også her i ”Svin”. Jaguar (og det er nok Jago) tager hævn over Okapi, da han ikke bliver vice-leder i aktivistgruppen. Det bliver grimt.

Romanen er en samling af mange forskellige tekstyper. Der er (som i krimier) nedslag på en række datoer. Der er klip fra avisforsider, der er uddrag af politiafhøringer og så er der samtaler, der er sat op som manuskripter til et skuespil. Verden er som et teater, tænker Jaguar/Jakob:

”Jeg har altid følt, at verden er et stort teater, hvor folk bærer masker og spiller roller. Man spiller god. Man spiller sej. Man gennemroder sit tøjskab for at finde det perfekte kostume. Man sminker sig. Man siger replikker, der virker rigtige på scenen.”

Det bliver svært at skelne mellem virkeligheden og teatermanuskriptet, da aktionen på svineslagteriet i Horsens skal finde sted. Gruppen af aktivister er dedikerede, men de har hver især en dagsorden, der også hænger sammen med deres eget liv. Sarah Engell får brugt citater fra Shakespeares Othello, når Jakob/Jaguar læser fra sin mors rollehæfte. Der er også mere skjulte referencer til Othello, når Okapi siger:

”Seriøst, siger han. Jeg ville have det fint med, at hele Jylland har haft sex med hende, hvis jeg bare ikke vidste noget. Nu er jeg fanget i det her net af tanker, der gør mig vanvittig.”

Det er først og sidst en spændende fortælling om en dyreaktivistaktion, der løber helt af sporet. Det er også en fortælling om unges ønske om at høre til, og om de shakespearske temaer: Hævn, jalousi, kærlighed og krig. De er altid aktuelle.

”Syng pile, grønne pile skal være min kras. Bebrejd ham det ikke, hans hån gør mig godt….” Det er min mor, der synger, siger Jaguar. En liveoptagelse. Lyt.”

Og lidt senere lyder det igen fra Jaguar, der læser op fra et manuskript:

”Lad hende rådne op og gå til grunde og blive fordømt i nat, for hun får ikke lov at leve.”

Det er en række romaner, der fungerer fint som genvej til Shakespeares tekstverden. Her aktualiseres Othello. Men det er også en række romaner, man kan læse som netop fremragende og aktuelle (og uhyggelige) romaner.

P.S. Det kan anbefales at gå ind på Sarah Engells hjemmeside og læse hendes ”om mig selv-opslag”. Hun er sjov, underfundig og præcis. Og så er det en ægte historie om en pige, der ville være forfatter, og som blev det.

Links: https://sarahengell.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.