Varulvejagten – Bulder og Brag 1

‣ Forfatter: Jens Gansler Jensen

‣ Illustrator: Martin Zauner

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 249,95

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 88

‣ ISBN: 9788702164237

Som så mange andre drenge er Frede og Hassan vilde med et godt gys. De dyrker ivrigt deres interesse for varulvefilm, hvor de ikke kan få nok af frådende menneskerovdyr, der flår deres ofre i småstykker med masser af skrig og blod til følge.

En aften lister drengene sig ud for at komme i biografen og se en rigtig varulvefilm. I biografen møder de den mystiske dreng, som er begyndt på deres skole, men mest har holdt sig for sig selv, og mens Frede og Hassan klaprer tænder af skræk over filmen, synes den nye dreng at nyde den i fulde drag med et stort smil på læben.

På vej hjem i fuldmånens skær bliver fantasi til drabelig og stinkende virkelighed, da drengene overfaldes af intet mindre end en alt for ægte varulv med frådende gab og gule øjne. Netop da dukker den nye dreng fra skolen op. Hans navn er Bulder, og det viser sig, at han sammen med sin far og sin lillesøster Brag, er professionel varulvejæger, der i al hemmelighed holder landet fri for varulve i alle størrelser og aldre.

Varulven, de lige havde set i filmen, lignede naboens Pipfis ved siden af dette monster. De gule øjne skinnede af galskab, da dyrests læber skiltes i en dyb knurren, og mundvandet begyndte at løbe fra dets kæber”.

Inden længe er Frede og Hassan indvolveret i en hæsblæsende monsterjagt, der indebærer sølvkugler, en fortumlet gammel dame, et supermarked på den anden ende og ikke mindst en yderst blodtørstig og kødhungrende varulv, der absolut ikke har i sinde at lade sig fange.

Forfatter L.G. Jensen har med denne bog skabt et morsomt monstergys, der uden tvivl vil ramme målgruppen af primært drengelæsere. Jeg undrer mig umiddelbart over, at titlen lægger op til, at Bulder og Brag er hovedpersoner, for hvor Bulder spiler en central rolle, er Brag reduceret til en biperson, der dukker op som en furie mod bogens slutning.

Selv om selve varulvetemaet må siges at være set før i gysergenren, bidrager bogen alligevel med et hvis originalitet i drengenes jagt på varulven gennem byens gader. Der er fart på, både i fortællertempo og i drengenes indbyrdes replikker. Bogen slutter åbent med, at Frede og Hassan lover at hjælpe monsterjægerfamilien med den videre jagt på nattens yngel rundt om i byen.

Fortællersynsvinklen er gennemgående alvidende, men i enkelte passager leger L.G. Jensen med sin implicitte fortællerrolle, når han deler siden i to spalter, der følger de to drenge parallelt, og hvor fortællersynsvinklen bliver en ren tredjepersonsfortæller. Her afsløres det desuden, at drengenes monsterfascination er en effektiv flugt væk fra besværlige familier, der præges af henhodsvis rengøringsvanvid og en evigt skrigende lillesøster. Efter spalternes slutning samles historien igen op af den nu alvidende tredjepersonsfortæller, hvis fokalisering egentlig kan ligge hos begge drenge. Dette er et godt tænkt litterært træk fra forfatterens side, og det sker ikke oftere, end at bogens målgruppe vil kunne håndtere det. I sidste kan en voksen måske hjælpe, hvis historien skulle skride undervejs.

Et andet sjovt træk er forfatterens eget monsterkodex med videnskabelige optegnelser over varulve, der afslutter bogen, og som ikke har noget med selve handlingen at gøre. Her er flere interessante, og for denne anmelder ukendte, detaljer om Homo Lupinus og lykantropi.

Med andre ord: Et godt, klassisk gys i nye rammer og den lidt vildledende titel til trods, vil jeg hermed anbefale, at man læner sig tilbage og lader det indre rovdyr findes vej ud i måneskinsnatten på jagt efter en uskyldig hundelufter eller to. Jeg kan ikke undlade at bemærke, at det i skrivende stund er fuldmåne…

http://www.lgjensen.dk/

http://www.zauner.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.