”Vi mennesker laver byer, bygger veje, fælder skove og dyrker landbrug,
vi har minedrift, fiskeri og ´meget andet`, og det går ud over naturen.
Den bliver ændret og ødelagt næsten overalt på jordkloden.”
Ifølge FN er én ud af fire dyre- og plantearter i dag er i fare for udryddelse, og Verdensnaturfonden, WWF, har påpeget, at vi på mindre end 50 år har set en dramatisk global reduktion i populationer af pattedyr, fugle, padder, krybdyr og fisk på hele 68 procent. Udryddelsen af arter er 10 til 100 gange højere end gennemsnittet de sidste 10 millioner år, og denne hastighed er accelererende.
Det er på denne baggrund Sebastian Klein har skrevet Verdens 100 mest truede dyr, der i indhold og layout lægger sig i kølvandet på hans tidligere udgivelser som Verdens 100 klammeste dyr, Verdens 100 mærkeligste dyr, De 100 mest gådefulde dyr, Verdens 100 vildeste dyr og Verdens 100 farligste dyr.
Der er derfor en stor chance for, at den nysgerrige og videbegærlige barnelæser vil være fortrolig med Verdens 100 mest truede dyr både hvad angår indhold og læsemåder. Hvert opslag består af et flot foto, en tekst der præsenterer dyret, en faktaboks med navn, levested, levetid, føde, vægt, længde, trusler og bestand og nederst en bevaringsstatus gående fra sårbar til uddød i naturen.
På de godt 200 flotte sider møder man et bredt udvalg af dyr og dyrearter, som læseren kan studere, læse eller skimme fra A-Z eller slå tilfældigt op i. Her er kendte og ukendte dyr fra nær og fjern. Alle truede af menneskets hærgen ude i naturen verden over.
Sebastian Klein er en kendt og veloplagt formidler af naturstof, både på DR og fra sine mange bøger og optrædener. Det gælder også her. Verdens 100 mest truede dyr mener han selv, er den vigtigste, han nogensinde har skrevet, fordi den på samme tid sætter fokus på de truede dyr, deres levesteder og den globale klima- og naturkrise verden står midt i.
Det er vist sjældent en anmelder opfordrer til at man køber en bog, men det sker altså her fordi overskuddet fraVerdens 100 mest truede dyr går til WWF Verdensnaturfonden – og fordi der er tale om veloplagt og relevant formidling i børnehøjde.