Vi er uundgåelige 

‣ Forfatter: Gayle Forman

‣ Oversætter: Charlotte A. E. Glahn

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2021 

‣ Pris: 249,00

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 320

‣ ISBN: 9788711998335

”Jeg ser på manden, som ikke kender mig eller ved noget som helst om mig, men som ved, ligesom Ira altid har vidst det, som alle de bedste boghandlere ved, ikke kun hvad deres kunder gerne vil have, men hvad de har brug for.”

Sådan tænker hovedpersonen Aaron, da han er forvildet og forvirret og står i en boghandel langt væk fra sin egen by.

Og så står der videre: ” Ingen har nogensinde forberedt mig på, at sorg i så høj grad føles som frygt. Jeg læser bogens første sætning, og det er, som om siderne i min egen bog åbner sig. I lang tid har jeg ikke følt andet end frygt, og i al den tid har det i virkeligheden været sorg. Jeg læser videre, husker, hvorfor jeg engang elskede bøger så højt. Fordi de viser os, med deres ord og verdener, at vi ikke er alene. Et mirakel skabt af bogstaver.”

Vi er uundgåelige af Gayle Foreman handler om en boghandel i Staten Washington, i Amerika og tæt på Canada. Boghandelen er gammel, nedslidt, og der er meget få kunder: ”Bluebird Books havde engang en lille, men trofast flok af stamkunder. Nu har vi kun to. Grover, vores postbud, og Penny Macklemore, som kommer forbi omtrent en gang om ugen.”

Gayle Forman har skrevet en lang række YA-bøger, der er læst af mange. Bøger som Jeg er faret vild, Jeg levede, Bare en nat, Bare et år, Da hun forsvandt og Hvis jeg bliver er alle oversat til dansk.

Pablo Picasso citeres efter kolofonen: ”Enhver kreativ handling begynder med en destruktiv handling”. Bogen begynder helt i tråd hermed. Det er ren tristhed.

”Den morgen, hvor denne fortælling begynder, sidder Ira og jeg på vores sædvanlige pladser og læser vores sædvanlige bøger, da en umenneskelig tuden får reolerne til at skælve. Det lyder som et tågehorn, men vi befinder os i Cascade Mountains i Washington State, langt væk fra havet og skibe og tågehorn.” Og så brækker en reol sammen i den gamle boghandel som Ira, Aarons far, fortsat driver sammen med Aaron. Der kommer sjældent kunder, og man får langsomt et indblik i en boghandel, hvor støvet har lagt sig stille og fredfyldt over alle bind.

”En by er ikke en by uden en boghandel. Den kalder sig måske nok en by, men medmindre den har en boghandel ved den godt, at den ikke narrer en levende sjæl.” Sådan citeres der også på forsiden. Det er Neil Gaiman, en anden amerikansk forfatter, der skriver dette.

Bogen har alt, en boglæser kan ønske sig. Der er en lang række citater fra andre bøger, der er humor, kærlighed, venskab, kriser, flere kriser, lange køreture, musik, narko, afhængighed og endnu mere venskab, kærlighed og flere kriser.

Alt følges på vej med gode replikker fra den støvede boghandels ejer Ira, og fra de skovhuggervenner, der dukker op i bogahandlen og fra Aarons første store kærlighed Hannah.

Bogen lanceres som en Young Adult-bog, men det er en bog, der kan læses af alle. Vi er uundgåelige er en fremragende roman om boghandleres betydning og om glæden ved gode bøger.

Forfatter Gayle Forman

Forlaget Carlsen . Vi er uundgåelige

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.