Vinderblik

‣ Forfatter: Annie Bahnson

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 269,95

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 328

‣ ISBN: 9788711474440

Kapitlernes indhold siger det: Springgrav, Gåsebryst, Lynet, Sixpack; Tyngdepunkt, Flikkeflakke, Træningslejr, Kæmpesving, Omklædning – og så videre og så videre. Det er gymnastiksalen, der er centrum for Grys hverdag, der er fyldt med træning. Sammen med veninden Anna træner hun på et af de gode gymnastikhold, hvor man altid stræber efter et nyt level.

Musikken tonser fra højtaleren ud over mig på det karrygule 12 x 12 gulv. Et chassé, to chassé, løb, løb, spring. Jeg svæver gennem luften på brede vinger. Åh nej, nu kommer det svære. Vrik med hoften, sving med benet. Foden, flekset som et syvtal, hop på højre. Rundt, rundt, stå. Rundt, rundt, stå. Eller var det kun ën gang. Og hvor skal hænderne være imens? Jeg stopper op et øjeblik og puster med en svedig hånd mod panden.

Der er aktion i Annie Bahnsons roman om gymnastikpigen Gry. Gry har fart på, hun har vinderblikket og vil så gerne være med i eliten. Hun er dygtig, hun har en god træner, og hun synes fortsat at det er langt bedre at bruge en fredag aften med bomøvelser fremfor at hænge ud på Fedtefadet sammen med Frede og Jasper.

Det er en roman om gymnastik og elite, men det er også en roman, der diskuterer, hvor meget man skal ofre for sin sport. Er det vigtigere at være på gymnastiklejr fremfor at tage til Spanien sammen med bedsteveninden? Og kan man være veninde med en pige, der ikke går til gymnastik? Og hvordan er det med forældrenes skilsmisse og søsterens jalouisi?
Sådan er der meget, der er relevant for alle i målgruppen. Og gymnastikken fylder, men det er forklaret, så man glæder sig over at få indblik i en verden, man ikke kender.

Der er fint drive i sproget, der også  har et helt realistisk gymnastiksprog. Sproget har forfatteren med sig fra sin egen gymnastikopvækst, men det er også tjekket i nutidig version med gymnaster fra VIK.

Alle kan læse med her, – og det er ikke kun for piger.

http://www.carlsen.dk/

http://forlagsliv.dk/annie-bahnson-debutant/ hvor man kan læse om Annie Bahnsons vej til romanen

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.