Walker & Dawns berømte postordrekatalog

‣ Forfatter: Davide Morosinotto

‣ Oversætter: Amalie Harder Hesel & Thomas Harder

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 300,-

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 360

‣ ISBN: 9788771513950

“Det begyndte alt sammen med mordet på mr. Darsley. Eller.

Nu jeg tænker over det, begyndte det hele faktisk et par uger tidligere,

den eftermiddag, vi blev færdige med at bygge kanoen.”

Sådan lyder anslaget i italienske Davide Morosinottos (f. 1980) eventyr-, spændings-, kriminal- og historiske roman: Walker & Dawns berømte postordrekatalog, som nu er oversat til dansk af Amalie Harder Hesel og Thomas Harder.

Men hvad er et postordrekatalog for noget?

Der er løbet meget vand i åen siden Daells Vareskur udsendte sine postordrekataloger over det ganske land. Til alt held er romanen udstyret med opslag fra Walker & Dawnskatalog, der både øger forståelsen for tiden omkring år 1900, og som spiller en væsentlig rolle for handlingen.

Ellers er det velkommen til Louisianas sumpe anno 1904, og det hårde børneliv der. Og ikke mindst til fire handlekraftige venner, der på alle måder er forskellige hvad angår race, køn og interesser.nModige Te Troi, sump-shamanen Eddie, Lille Tit og endelig den handlekraftige og ansvarlige Julie. En ting er de dog fælles om: En ustyrlig trang til at drage på eventyr med kano, hjuldamper og som blind passager på godstog fra Louisiana. En rejse via New Orleans, Memphis og Saint Louis frem til Chicago.

Det hele begynder med, at de finder 3 dollar i en tomatdåse i Mississippi floden og bestiller en revolver fra Walker & Dawns katalog. Der kommer ingen revolver; men pakken indeholder et, viser det sig, særdeles eftertragtet ur – der på overfladen er defekt; men som langt senere er nøglen til mysteriet.

Den spændende, dramatiske og blodige historie (her mister en detektiv både livet og en arm til en alligator) handler om, hvordan 3 dollar bliver til ustyrligt mange millioner dollars.

Selvfølgelig ender eventyret og kriminalgåden både dramatisk og lykkeligt. I et efterskrift fortælles om de fire venners møde mange år senere, deres skæbner og de fire vidt forskellige liv, de valgte at leve.

Davide Morosinotto demonstrerer i Walker & Dawns berømte postordrekatalog stor viden om både historiske og geografiske forhold i en fortælling, der sender hilsener til Enid Blytons serie om De fem(1941–1968), der som vores fire venner her, ragede sig ud i uoverskuelige dramatiske eventyr og kom godt fra det. Hver gang!

Men især også til Mark Twains figur Huck Finn. På hjuldamperen står matrosen, måler vanddybden og råber:

””Mark Twain.”

”Hvad betyder det?” spurgte Te Trois.

”Aner det ikke,” svarede jeg. ”Måske er matrosen glad for eventyrromaner. Jeg har engang læst en bog af en forfatter, der hed Mark Twain.”

Hvad er det for en bog?”

”Den er faktisk meget god. Den handler om en dreng, der hedder Huck, som finder en skat og bliver meget rig.” (s. 142)

Forfatteren Samuel Longhorne Clemens (Mark Twain) f. 1835–d. 1910 er stadig en af USA’s mest populære og mest kontroversielle forfattere. I sin levetid var han mest kendt som humorist, samfundsrevser og satiriker. I dag læses han mest for sin præcise sprogbrug, og stærke figurer, der som Huck Finn introducerede læseren for emner som individuel frihed og social ansvarlighed. Men som i dag også klandres for sine racistiske holdninger og sprogbrug.

En problemstilling, der også berøres i Walker & Dawns berømte postordrekatalog og som har fået oversætteren til, med et glimt i øjet, at italesætte problematikken i et forord. For fortællingen udspiller sig i fortiden. En fortid, hvor mindreårige både drak spiritus, røg smøger, kendte til hasardspil, sex og raceproblematikken. Derfor opfører vores fire venner i Walker & Dawns berømte postordrekatalog sig tidstypisk, og slet ikke som børn og unge gør i dag.

Romanen kan og skal nok læses som en hyldest til Huckleberry Finn og hans frigørelsesprojekt.

Under læsningen er det let at forestille sig forfatteren Davide Morosinotto som en af Mark Twains samtidige; men undervejs holdes der i romanen en fin distance til Twain og hans tid. Det er dog svært at forestille sig, at Davide Morosinotto, udover at være en særdeles kendt italiensk børne- og ungdomsforfatter med mere end 30 bøger bag sig, også udvikler noget så nutidigt som computerspil.

På mange måder lægger denne roman sig på tværs af floden af de mange ungdoms- og YA-romaner, der kommer i disse år. Den er litterær, den er plotbaseret, den er lang, det er en coming-af-age roman og det er ikke mindst en page-turner, hvis læseren først er fanget ind af fortællingen.

Illustrationerne letter læsningen undervejs; men som alle andre gode bøger kræver læsningen en vis ”litterær kondi,” eller udholdenhed. Den voksne læser kan komme til at tænke på forskeren Peter Brooks klassiker: ”Reading for the plot.” Det er det, man gør her i romanen med den anakronistiske titel: Walker & Dawns berømte postordrekatalog.

 Velkommen ombord til eventyr i indianerkanoen, i maskinrummet på hjuldamperen ”Louisiana Story” og i godsvognen fyldt med hoboes og kalve på vej til slagtehusene i Chicago.

Walker & Dawns berømte postordrekatalog

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.