”Shit, skal vi være i gruppe sammen?”, sådan lyder overskriften til første kapitel i denne første krimi-bog fra Maria Rørbæk. Det er første del i en serie, der har titlen: ”Youtube-detektiverne”. Bogen indledes, så man ved, hvem der er hovedpersonerne:
”Her kommer lejrskolegrupperne, og jeg vil ikke høre noget brok. 6. B’s lærer, Tobias, så sur ud på forhånd, mens han læste navnene i den første gruppe: Malik, Elisabeth, Signe og Jonathan Miller. I skal filme noget om smykkerne på Sydkøbing Slot.”
Så sidder de fire elever hver især og tænker: Kunne jeg ikke bare være kommet i gruppe med nogle helt andre. De er forskellige. Foran i bogen er der en præsentation af de fire: Malik, 12 år, hvis far er en berømt journalist. Malik bor sammen med sin mor og to yngre søskende. Faderen bor i København. Elly er 11 år og bor i en boligblok sammen med sin mor, mormor og fire søskende. Miller er 11 år, enebarn og bor sammen med sin mor og far. Signe er tilflytter, 12 år og bor sammen med sine forældre, en lillebror og ikke mindst hunden, Kat.
De fire umage venner (og hunden Kat) skal arbejde sammen om at lave en film, mens de er med klassen er på lejrskole i Sydkøbing. Det går godt. De har en fælles opgave i at gemme hunden Kat, der er taget med på lejrskolen, meget imod lærernes ønske. Der sker noget skummelt om natten, hvor der bliver stjålet smykker fra Sydkøbing Slot, og dermed har den lille gruppe en opgave at løse.
Maria Rørbæk skriver her det første bind i krimiserien. Der må gerne komme flere. Det er en nutidig ”De-fem-serie”, hvor målgruppen er eleverne i 5. og 6. klasse. Der er et krimiaspekt, men det er også en bog om venskab. Man kan være venner med mennesker, der er forskellige fra en selv.
Det er en bog, man vil anbefale til selvstændig læsning (og læsetræning) på mellemtrinnet. Danskfagligt er det ikke her, bogen har sin tyngde. Det har den i spænding, i humor og i beskrivelsen af en gruppe vidt forskellige 11 – 12 årige, der bliver venner.
Links: www.mariar.dk