YouTubere

‣ Forfatter: Cecilie Bogh

‣ Forlag: alinea

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:9+

‣ Sidetal: 39

‣ ISBN: 9788723517357

For enhver, der er i nærheden af børn på over 8 år, er YouTube og YouTubere et voksende fænomen, der fylder det meste og i den grad er med til at pille ved og erodere medier som aviser og især flow-tv.

Alinea har derfor lavet en frilæsnings-fagbog til målgruppen om, hvad YouTube er. Her kan man bl.a. lære, hvad et sister-tag og en collab mon er. Der er miniportrætter af nogle af de største danske stjerner og en enkelt udenlandsk. Der er QR-koder, så man hurtigt kan klikke sig ind og se eksempler på små YouTube-videoer. Og til sidst er der en ultra-kort og også noget overfladisk guide til, hvordan man selv kan lave sin egen kanal. (Jeg savner fx noget om redigeringsprogrammer, kameraer, mikrofoner og lyssætninger.)

Ideen er fin og målgruppen vil sikkert gerne læse en fagbog om noget, der fylder i deres hverdag. Selvom der er en fare for, at virkeligheden og YouTube allerede har overhalet bogen. Så stærkt går det.

Miniportrætterne, der fylder mest i bogen, er fine og korte, men der står ikke ret meget, som målgruppen ikke ved i forvejen. Og så kan man godt undre sig over de fravalg, der er lavet i portrætterne; hvorfor er eksempelvis RobinSamse der ikke? Det er vel dem, der er indgangen til mediet for de fleste i målgruppen.

“YouTubere” vil egne sig fint som frilæsning til de mediebevidste børn på 9+ år. Det er en stærkt illustreret fagbog om YouTube og nogle af YouTubes danske stjerner. Det er ikke en bog, som målgruppen nødvendigvis bliver specielt klogere af – men så kan det være, at de kan vise den til deres uforstående forældre, så de kan blive klogere.

Alinea
Sort Fagklub

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.