Zarens kurér

‣ Forfatter: Astrid Heise-FjeldgrenJules Verne

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 149,-

‣ Målgruppe:10+ - og voksne, der aldrig fik læst de udødelige klassikere

‣ Sidetal: 200

‣ ISBN: 9788702155914

Fra Nizjnij var det Michaels plan at fortsætte med damper ad floden Volga til Perm, og han begav sig derfor straks ved ankomsten ned til dampskibsselskabets kontor for at finde ud af, hvornår han kunne komme med. Hans mission var jo at nå Irkutsk så hurtigt som muligt, og det ærgrede ham, at damperen Kaukasus først ville afgå den næste dag klokken tolv.s

å er Zarens Kurer på vej til Irkutsk. Hele vejen fra Moskva til Irkutsk skal Michael Strogoff rejse inkognito for at nå frem til zarens broder, storhertug Dimitri. Det skal ske i hemmelighed, for Dimitri skal advares mod tatarerne, der vil løsrive sig og danne en selvstændig republik.

Michael Strogoff møder tidligt på rejsen Nadja, der skal samme vej til sin far, en læge, der er landsforvist.

Der er 5277 km  i dagens kilometer, men dengang var der infrastrukturen ikke helt på samme standard. Der var floder uden broer, der er skove, bjerge, sne og endnu flere floder med rivende strømme og ingen havne. Og der var ulve, bjørne og ikke mindst en mængde tatarer og forklædte spioner og sigøjnere. Der var nok at tage sig i agt for. Med bil vil det i 2015 tage to dage og tyve timer at tilbagelægge afstanden, man kan flyve på lidt over fem timer, men for Zarens Kurer tog det flere måneder. Men så oplevede han også en hel del mere end man vil gøre med Aeroflots flyvning.

Gyldendals udødelige klassikere er hentet op fra forlagets kælder, de er blevet gendigtet af gode stabile forfattere, der har haft flair for at fortælle den klassiske historie i en klassisk sprogstil og i en handlingspræget beretning. Det er simpelthen en god historie, der fortælles her.

Det var en anden tid, men man er med Strogoff og Nadja hele vejen. Når de frem? Og ja, det gør de jo – også i denne gendigtning.

Det er en historie man skal kende. Nu er den fortalt, så man gerne vil læse med. Naturligvis kan man også se filmen, læse tegneserieudgaven eller finde en tv-serie med samme titel. Det ændrer ikke på, at Jules Vernes gamle fortælling fortsat har et medrivende drive og holder sin plads som netop en udødelig klassiker.
Det vil være fremragende selskab undervejs med den transsibiriske jernbane, men det er også helt i orden at læse den i en hjemlig sofa.

http://www.dfi.dk/faktaomfilm

http://www.jules-verne.dk/BOGANMELDELSER.html

http://www.gyldendal.dk/

http://www.forfatterweb.dk/

http://www.gyldendal.dk/astrid-heise-fjeldgren

Nadjas tema:

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.