Anne Line KarmarkJeg er uddannet lærer og cand.pæd. i didaktik med særligt henblik på faget dansk. Til daglig er jeg lærer i folkeskolen, hvor jeg underviser på mellemtrinnet. I min litteraturlæsning har jeg et særligt blik for, hvordan det givne værk kan tænkes ind i en didaktisk sammenhæng i undervisningen af børn og unge. På indholdssiden har jeg en svaghed for det komplekse, samt for illustrerede værker i alle afskygninger.
Anne Norling-DahlAnne Norling-Dahl er uddannet lærer og læsevejleder. I sit daglige virke underviser hun dansk i udskolingen, er læselærer, læsevejleder og ikke mindst en del af skolens PLC på Heibergskolen i København.
Som PLC-medarbejder har Anne mulighed for at påvirke, motivere og udvide elevernes lyst til læsning. En opgave hun finder utrolig vigtig. En af de fineste opgaver, man har som PLC, er at formidle bøgernes vidunderlige, fantastiske, realistiske, gyselige verden til skolens børn.
Betina FalsingGode historier er flyvende kufferter, der bringer os udover horisonten, hvor nye historier begynder. Denne rejse forsyner små mennesker med en bagage fuld af fremmederfaringer, som skaber livsduelighed og lykke. Som bibliotekar og som Betina har det, de sidste 25 år, været min mission at være rejseleder og sætte børn og unge ombord på de flyvende kufferter og ud på de vildeste dannelsesrejser i litteraturens verden. Jeg har selv taget rejsen, inden jeg tilbyder dem en billet, for jeg læser stort set alt og også ganske bredt, da vi som mennesker er forskellige. Glæden ved jobbet som dannelsesrejseleder rækker udover bibliotekarens formelle arbejdstid, og jeg arbejder efter arbejde med at sælge billetter i udsatte boligområder, jeg skriver artikler og jeg sidder i juryen for Kulturministeriets Forfatterpris.
Birgitte RaschJeg er uddannet lærer fra Nørre Nissum Seminarium og har arbejdet som lærer først i Albertslund og senere på Bernadotteskolen, hvor jeg både var lærer og skolebibliotekar. Jeg var med i ”Den gode historie” i flere omgange og har været forlagskonsulent i børne- og ungdomsbøger siden 2002.
Bodil ChristensenUnderviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”,
fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.
Charlotte HitznerCharlotte Hitzner er uddannet teolog, men har sideløbende med sine studier arbejdet som skribent og anmelder af børne- og ungdomslitteratur for forskellige netbaseret medier. Hun har en særlig forkærlighed for nordiske billedbøger og i særdeleshed de lidt skøre og skæve af slagsen.
Eiler JensenEiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.
Eva SchelkeEva er uddannet lærer og skolebibliotekar og er ansat på Korskildeskolen, hvor hun underviser i dansk i overbygningen og arbejder i team med folkebibliotekets folk på skolens integrerede bibliotek.
Glæden ved en god bog har hun med helt fra barns ben. Begge hendes forældre læste op for Eva og hendes søskende fra de var helt små. I skolealderen læste hun stort set hele skolebiblioteket og var en flittig gæst på folkebiblioteket.
På seminariet fik Eva øjnene op for 90’ernes børne- og ungdomslitteratur - og siden har hun været hooked. Hun er vild med at læse og arbejde med bøger og billedbøger til børn og unge og elsker at formidle dem.
Eva har en forkærlighed for de lidt skæve og vilde bøger til børn og unge – fra billedbøger til ungdomsromaner.
Helene BastrupHelene er uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab og har altid elsket bøger og gode historier. Til dagligt arbejder hun på Københavns Biblioteker. Hun ønsker at dele og sprede kærligheden for litteratur, og har en naturlig interesse for børn og unges læselyst.
Helene læser selv meget bredt, og elsker at udvide sin horisont, men hun nærer en forkærlighed for ungdomslitteratur og fantasygenren.
Jakob KraghEr cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet.
Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.
Janus NeumannJanus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.
Jeppe Due BarslundJeppe er uddannet folkeskolelærer og arbejder i indskolingen og på mellemtrinnet på Valhøj skole i Rødovre. På lærerseminariet læste Jeppe billedbogen 'Idiot!', der ændrede hans liv for bestandig. Dér gik det op for ham, hvad gode billedbøger faktisk kan, og siden har han endevendt alle hjørner og kringelkroge i dansk børne- og billedbogslitteratur for at udforske og dissekere hundrede- måske tusindevis af værker. Hvis du kalder Jeppe for autodidakt pseudo-ekspert, børnebogs-nørd eller forlibt billedbogs-romantiker, vil han nok smile stolt.
Lea Reitel HøyerLea er dansklærer og skolebibliotekar, cand.mag. i norsk og dansk samt Master i børnelitteratur. Har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år; har skrevet undervisningsmaterialer om litteratur for ClioOnlines danskportal og har været medlem i indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge. Er vild med nordisk litteratur, særlig norske romaner, og har forkærlighed for eksperimenterende børne- og ungdomslitteratur.
Leena Bækdal JensenLeena Bækdal Jensen er uddannet lærer og læringsvejleder og arbejder som koordinator for Pædagogisk Læringscenter på Tingbjerg Skole. Desuden studerer hun på masteruddannelsen i Børns Litteratur og Medier. Leena er især stærk som anmelder af læsestof for mellemtrinnet
Line Frømann EhlersLine er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen.
Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.
Lonni CarlsenLonni er uddannet lærer og læringsvejleder og arbejder til daglig på Gildbroskolen i Ishøj. Hun underviser i udskolingen og er fagansvarlig for dansk på skolens læringscenter. Ydermere er hun beskikket censor i mundtlig og skriftlig dansk. Lonni har en særlig interesse for ungdomslitteratur samt grafiske romaner og billedbøger, der henvender sig til de ældste elever i folkeskolen.
Louise GreinerHar læst bøger altid og altid! Louise blev uddannet til børnebibliotekar i 1994, og har siden da tvunget gode bøger ned i halsen på alle som gad lægge krop til. De sidste 14 år er det primært gået ud over børnene i Albertslund, når de lægger vejen forbi børnebiblioteket. På sidelinjen er hun freelance konsulent hos et større forlag, og blogger om bøger både privat og i arbejdsøjemed. Når hun ikke læser, kæmper Louise en halvhjertet kamp mod ukrudtet i haven, ser film, spiller rollespil, cykler og går vild i skoven, mens hun tænker store tanker. Louise læser mest fantasybøger, historiske romaner, smukke og skæve billedbøger, tegneserier og bøger om seje piger.
Louise NilssonLouise er uddannet folkeskolelærer fra Læreruddannelsen i Århus i 2014, hvor hun i forbindelse med sit bachelorprojekt bidrog med en artikel til tidsskriftet Bachelorvinkler på lærerprofessionen, nr. 3, juni 2015 om læreres kriterier for valg af ungdomslitteratur. Efter endt læreruddannelse hun startede på kandidatuddannelsen i didaktik (dansk) på DPU i Århus, som hun afslutter sommeren 2016. Sideløbende med sit studie har Louise desuden arbejdet som privatunderviser og lærer hos LærDansk Aarhus.
På læreruddannelsen blev hendes interesse for børne- og ungdomslitteratur vakt, og det åbnede sig for hende, hvilket stort potentiale den har at byde ind med. Louise er især interesseret i ungdomslitteraturen - og særligt den nyere komplekse ungdomslitteratur. Den kan bare noget særligt, både i forhold til at fange eleverne og behandle komplekse elementer, men den giver også en masse at reflektere over, som hun finder helt fantastisk.
Louise SommerJeg studerer til lærer på UCN i Aalborg. Her læser jeg dansk, kristendomskundskab og billedkunst til indskolingen og mellemtrinnet. Udover at studerer, arbejde og læse er jeg mor til en dreng og bonusmor til 2 piger. Derudover er jeg bosat i Gistrup i et dejligt hus. Jeg elsker både bøger til børn, unge og voksne. De bøger, hvor jeg lærer nyt, bliver fanget fra starten eller får noget at tænke over, er mine favoritter.
Maria SeebachMaria er uddannet pædagog og arbejder som sådan i en vuggestue i Hørsholm. Maria har specialiseret sig i de 0-6årige og bl.a. beskæftiget sig med pædagogens valg, vurdering og brug af børnelitteratur i daginstitutionen – derigennem har hun fået et særligt fokus på, hvordan forskellige bøger præsenterer børnene for forskellige udtryk, både æstetisk og kulturelt. Maria har især interesse i bøger henvendt til aldersgruppen 0-6 år, dvs. hovedsageligt billedbøger med hovedvægt på billedsiden og mere eller mindre tekst.
Nana Baaner KlitgaardNana er cand.mag i dansk og engelsk og har taget 3. modul på masteruddannelsen i børnelitteratur (om formidling af børnelitteratur). Hun arbejder som freelanceredaktør af alle mulige slags bøger, men børne- og ungdomsbøgerne er dem, hun brænder for. I sin tid skrev Nana speciale om dannelsesromanen, så måske plantede hun ubevidst et frø der til interessen for ungdomsromanen, det “dannende” og coming of age-litteraturen. Nana har en lang baggrund i forlagsverdenen og har bl.a. arbejdet som børnebogsredaktør på Politikens Forlag. Derudover har Nana arbejdet med journalistiske bøger og anden faglitteratur for voksne.
Nina Færge RabjergNina er uddannet lærer (2014) og Cand. Pæd. i didaktik dansk med speciale i litterær vurdering af børnelitteratur (2020). Hun arbejder delvist som lærer og delvist som freelanceskribent, hvor hun udarbejder undervisningsmateriale til skønlitterære værker.
Nina elsker bøger og specielt børne- og ungdomslitteratur - fra smukke billedbøger over skæve grafiske romaner til den gode fortælling.
Nynne JakobsenNynne har, siden hun var en lille pige, altid været en læsehest. Så meget, at hun flyttede fra Nordsjælland til Aarhus for at tage en bachelor i litteraturhistorie. Nu er hun imidlertid vendt hjem til det sjællandske, hvor hun læser på kandidatuddannelsen ’Moderne kultur og kulturformidling’ på Københavns Universitet. Nynne har arbejdet på forlag, og derudover har hun oversat forskellige bøger – primært bøger til børn og unge.
Blandt Nynnes forskellige interesser indenfor litteratur og kunst har børne- og ungdomslitteraturen en helt særlig plads – både i hendes hjerte, men også i hendes evigt voksende bogreol. Især er hun vild med smukke billedbøger, eventyrlige fortællinger og graphic novels.
Pia Aagesen KleinertUddannet lærer fra Jonstrup Statsseminarium i 1984.
Har være ansat på Aaker Skole fra 1984-91 og siden 1993 på Skovshoved Skole. Har taget læsevejlederuddannelsen i 2008 og har siden fungeret som læsevejleder for indskoling og mellemtrin.
Sanne Katrine HaugaardUddannet fra Zahles Seminarium i 1995. Har været ansat på Skovshoved Skole siden 1995. Blev i 2002 uddannet som skolebibliotekar og har fungeret som sådan siden.
Sarah Louise Ann NovakUddannet Cand. scient. bibl. Til daglig slår hun sine folder som børnebibliotekar på Vangede Bibliotek, hvor hun udtænker skumle planer for den litterære indoktrinering af bibliotekets lånere. Det er endnu ikke lykkedes hende at læse samtlige titler i børnebiblioteket, men hun har gjort et hæderligt forsøg. Man finder hende fortrinsvis foran hylderne med fantasy-, science fiction- og gyserlitteratur, men i realiteten er hun stort set altlæsende – når hun altså ikke spiller computerspil, strikker, syr eller forsøger at tale sin ene kat fra at overtage verdensherredømmet.
Søren FanøSøren Fanø (1950-2022)
Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC.
Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne.
Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris.
Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.