””Hvorfor må han ikke være med?” spørger Jack. ”Han er for lille. Han kan ikke opklare noget som helst,” siger Sulajma. ”Måske kan vi bruge en lille,” siger Jack. ”Ja, men ikke en lille Ronald,” svarer Sulajma.
Ronald gynger med de andre småunger. ”Jeg er med i de stores klub,” råber han. Han spjætter med benene. ”Du lyver,” svarer Sulajma. Men Ronald gynger bare.
”Hvad skal vi gøre? Tænk, hvis alle tror, vi har rollinger med i klubben,” siger Billy. ”Vi kan ikke gøre noget,” svarer Jack. ”Jeg har en ide,” siger Sulajma. ”Vi laver medlemskort.” ”Hvad hvis han laver et kort selv?” spørger Billy. ”Vores kort bliver med usynlig skrift,” siger hun. Så går de op til Sulajma og laver klubkort.”
Kammeraterne Billy, Sulajma og Jack bor i et lejlighedskompleks midt i København. De finder altid på skægge, nogle gange lidt skøre, ting at lave i deres fritid. En dag beslutter de at danne en detektivklub – komplet med hemmelige klubkort. De vil undersøge forskellige mystiske ting, der foregår i deres egen baggård, og i hver af de tre historier i bogen udfyldes en ny ”sag” for detektivklubben.
I første historie bliver klubben dannet, og Billy, Sulajma og Jack øver sig i at være gode detektiver, der blandt andet kan være usynlige og falde i ét med omgivelserne. Det lykkes ikke helt.
I anden historie undersøger klubben mysteriet om, hvorfor Jacks mor egentlig har en brødkniv i tasken, og hvorfor hun er begyndt at gå på date med deres sure idrætslærer Jan.
I tredje historie flytter en meget mærkelig dame ind i opgangen. Børnene er sikre på, hun i virkeligheden er en heks, og da der skal holdes fælles gårdfest, bliver de overbeviste om, at hun har taget en forgiftet tærte med.
De tre historier i bogen er tidligere udgivet som selvstændige bøger, men er med nærværende udgivelse samlet i én med tilhørende læsequiz og forskellige ideer til ting man selv kan lave efter hver enkelt historie. Bogen indledes med et afsnit benævnt Forældreguide, og her kan man som voksen både læse generelt om lix- og lettal, læselyst og læsetræning og også få helt konkrete tips til at vedligeholde læsetræningen såvel som læselysten.
Bogen har et fint rødt læsebånd, altså en snor i ryggen som kan bruges som bogmærke. Den er i hårdt bind og med gode kraftige sider og har i det hele taget et lækkert layout.
Bogen er gennemillustreret i farver af Jenz Koudahl, som med sin meget karikerede, skæve og sammensatte streg giver bogen sit helt eget præg, der nok skal begejstre den unge læser. Bogen egner sig til børn, der har knækket læsekoden og er godt i gang med læsningen; og som eftersøger lidt mere gang i handlingen.