Bogen der ikke ville læses

‣ Forfatter: David Sundin

‣ Forlag: Gutkind

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 129 kr.

‣ Målgruppe:+3

‣ Sidetal: 40

‣ ISBN: 9788743401711

Du har sat dig godt til rette. Der ligger et barn og venter på en stille og rolig godnathistorie. Du har fundet din bedste fortællerstemme frem, og nu venter 15 minutters ro og fred og fordragelighed inden himlen fyldes af nattens stjerner, og barnet knalder brikker.

Men sådan kommer det slet ikke til at gå.

For du har valgt at læse Bogen der ikke ville læses af den svenske komiker, manuskriptforfatter og skuespiller, David Sundin. Og så bliver aftenens højtlæsning slet ikke som forventet.

For denne bog gør alt for ikke at blive læst. Den forvandler sig til et rat, der skal styres med, den opfinder ord, der aldrig er sagt før, og det er der flere gode grunde til, for de er helt umulige. Der byttes rundt på bogstaver, der skal flyves med bogen, når siderne bliver til vinger, og så er der lige en kanin, som ikke har noget som helst med noget at gøre.

Det er på alle måder en aktiv læsning, og den der rolige, dæmpede fortællerstemme, kan du godt gemme til en anden gang, for den er helt og aldeles irrelevant lige nu. Der skal råbes, som i RÅVES!

Bortset fra det er bogen pæn, som den ligger der så nydeligt i sin grønne indbinding. Illustrationer har præg af kobberstik, der giver værket et gammeldags, sofistikeret udtryk. Men bindet bedrager, for der er intet sofistikeret over bogen, og derfor er den en oplevelse at læse for det storgrinende barn, der ligger i sengen. Dage, der ender med et grin, er aldrig helt skidte, og her er nøglen til succes

Det er unægtelig svært at komme uden om, at bogen minder en hel del om ”Bogen helt uden billeder” af den amerikanske komiker, J. B. Novak fra 2015. Det skulle undre mig, om David Sundin ikke kender den, men det gør ikke spor, for det er fortsat en hamrende god ide, og bogen overrasker hele tiden. Jeg ser min efterårshæse stemme blive kraftig udfordret, når jeg af vandvare har lovet at læse bogen højt senere. Stakkel mig.

Bogen der ikke ville læses” skal måske ikke lige læses under frokosten i børnehaven. I hvert fald ikke, hvis man ønsker madro. Herefter ligger landet åbent. På samme måde derhjemme. Måske hvis dagen har været lidt lang og svær. Så skal der findes grin frem, og det får man. Bogen er ikke særlig tyk, så der er selvfølgelig plads hjemme på den i forvejen godt proppede hylde med børnebøger.

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Janus har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte siden 2002 og har i forlængelse af sin kandidatuddannelse holdt flere foredrag om børnelitteratur. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger.