Bring en ting

‣ Forfatter: Karen Filskov

‣ Illustrator: Karen Filskov

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Pris: 199, 95

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788702203745

En af sidste års mest spændende udgivelser var Karen Filskovs 24 figurdigte om dyr og planter i ”Skoven fra oven.” Den var i 2015 nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris for Børne- og Ungdomsbøger  for denne udgivelse.

Nu er Karen Filskov så tilbage med ”Bring en ting.” Her har hun forladt skoven og naturen og behandler i 24 nye figurdigte et udvalg af de utallige ting, dimser og dutter, vi ejer og omgiver os med til daglig og tilfører dem helt ny mening og betydning.

Her er tandbørsten, lampen, føntørrerren, paraplyen, pengekatten, neglesaksen og selvfølgelig menneskets bedste ven: Hunden? Nej vel! Som alle ved har den måttet vige pladsen for mobiltelefonen:

Menneskets bedste ven er fuld af energi
Menneskets bedste
ven ligger i din hånd
og skærmen er blank
som et øje og stråler
når du rører ved den
Menneskets bedste
ven går tur med dig
hver eneste dag og
filmer hvad I oplever
og I taler sammen
om apps og alting
og hver nat sover
menneskets bedste
ven under din pude.
– Menneskets bedste ven føler sig flad og skal bruge en livline for at tanke — strøm—

Teksten er selvfølgelig udformet som en mobiltelefon med oplader. Det er her udfordringen ligger for læseren. Alle 24 digte lader tekst og billede smelte sammen til en ubrydelig enhed og opfordrer læseren til at undersøge og reflektere over de finurlige nye betydninger, læseren præsenteres for

Alle 24 digte lader tekst og billede smelte sammen til en ubrydelig enhed og opfordrer læseren til at undersøge og reflektere over de finurlige nye betydninger, læseren præsenteres for gennem disse utallige genstande, vi omgiver os med, og det indhold og den mening de har for os.

For at få udbytte af digtene er det nødvendigt at indstille sig på en labyrintisk og langsom læsemåde – læseretningen kan være op, ned, op igen og frem og tilbage. Og ikke mindst er det nødvendigt at læse igen og igen. For her lefles ikke for læseren, der hele tiden udfordres på sine vante læsemåder. Sine steder er teksten så svær at hitte rundt i, at Karen Filskov med en pil har angivet hvor man skal starte og hvilken retning man skal tage.

Det er kendetegnende, at digtene folder sig langsomt ud – her leges på alle planer med alt fra formen og helt ned til de enkelte ords denotative og konnotative betydninger som i eksemplet ovenfor.

En paraply er god i lurevejr til at skabe ens eget personlige tørvejr. Hænderne kan pasende strikke et betræk til sig selv der beskytter mod frost. Armbåndsuret bliver til et billede på et liv indtil dit ur løber tør for sekunder. En cykelhjelm er hård som et skildpaddeskjold og beskytter din krops styresystem.

Og i figurdigt nr. 24 ”Kuffert” som fungerer som et opsamlingsdigt, hvor mange af de 23 øvrige ting er med, slår alvoren og og flygtninges realiteter igennem. Her pakkes ikke til weekendturen, men til et liv i en kuffert:

Dine vigtigste ejendele skal
kunne være i en kuffert i tilfælde
af krig. To sæt undertøj to par sokker
en bluse et ekstra par bukser at skifte
med. Sweater og frakke tager du på
og eventuelt flere sæt indenunder
Vandrestøvler på fødderne. Tandbørste
tandpasta og nødvendig medicin
Håndklæde vaskeklud. Husk lagen pude
varmt tæppe eller en sovepose der kan
bæres i hånden. Mobiltelefon og bærbar
computer hvis nettet stadig virker. Pas
vanddunk og mad til mindst en uge. Sy
smykker ind i tøjet og husk pengekat
Luk katten ud og lås og giv naboen
besked hvis du stoler å ham.

Karen Filskovs brug af et lyrisk DU, og den direkte henvendelse det giver, forstærker alle digtene, men måske især dette. Livet er så meget mere og andet end TING.

Her er rigeligt at samtale om fra det helt nære til de helt store eksistentielle spørgsmål, digtene tematiserer. Og måske ikke mindst det sprog, vi anvender til daglig uden den store omtanke eller kærlighed. Her er rigeligt til dansklæreren – både til et forløb om lyrik, men også til forløb om sprog, sprogbevidsthed, sprogbevarelse og sprogfornyelse. Hvor mange af os slæber rundt på en pengekat i en tid med plastickort? Hvor mange år fremover vil der være papir i skoletasken, der gør den tung som et hus i en tid med Google-Chrome og cyberspace?

Som ”Skoven fra oven” er ”Bring en ting” en særdeles smuk bogudgivelse man vil vende tilbage til igen og igen. I en foranderlig verden er den et eksempel på hvad papirbogen kan. Igen er mikset af form, lyrik, fakta og finurlighed bærende.

Hvor Louis Jensen og hans illustrator Lilian Brøgger er ved at være til vejs ende med deres 1001 eksperimenterende firkantede historier på alle hylder, ja ”Så er butikken åben!” for Karen Filskovs ligeså udfordrende, finurlige, sjove, alvorlige, eftertænksomme og skæve figurdigte.  Hvor de to førstnævnte tager udgangspunkt i den episke fortælling, tager Karen Filskov udgangspunkt i den konkrete verden, vi omgiver os med. De to tilgange klæder og supplerer hinanden på bedste vis.

Værsgo: Bring en ting!

http://karenfilskov.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.