Den (alt for) store makeover – The Oh My Godz 2

‣ Forfatter: Kirsten Sonne Harild

‣ Illustrator: Jan Solheim

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 99,95

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 120

‣ ISBN: 9788702164244

Nøj, hvor de gloede i skolen. Nøjagtig som jeg havde forudset. Det var, som om mængden på gangene delte sig, når jeg kom ned ad gangen næste morgen. Jeg havde bare mit almindelige tøj på, og jeg havde ingen sminke på. Men det virkede åbenbart alligevel. Jeg skræmte dem langt væk.

Denne bog er nummer to i serien ”Oh My Godz” og det er fortsat Liva, Fie, Emmy og Pauline, der danner gruppen ”Oh My Godz”. Nu skal de styles, så de har ”kunstnerattitude”, og det indbefatter en makeover. Hvordan skal håret farves, hvad kan gå galt hos frisøren, og hvordan skal tøjet være for at passe til musikstilen. Det diskuterer de fire piger, alt mens de øver sig, skriver sange (og det er Liva, der er sangskriveren, og det er svært), og så er der Rune, der mobber Pauline.

Det  viser sig nu, at man kan løse konflikter og kriser gennem gode sange, da Liva skriver en anti-mobbe-sang, som Rune føler sig ramt af.

Forrige bog var helt i pink, bind to i serien er blå på den unge måde, og alle Jon Solheims tegninger og kapiteloverskrifter er også i blåt.

På den måde hænger hele konceptet sammen. Og moralen i historien får vi tydeligt og klart:
Spørg kun dig selv om det er okay … forstår du?
Ikke os andre, Men hvis så der er nogen, der kommenterer det. Så vær glad for det alligevel, uanset hvad de siger. Det er det vigtigste.
Jeg nikkede forsigtigt.”

Sådan er det heldigvis. Og lyder denne anmeldelse som en anmeldelse af en trivial-serie-bog i bedste Puk-bogs-stil, så  er det helt korrekt. Det er nemlig også en ros. Der er virkelig brug for bøger, der er ”letlæselige”, har en nutidig og fængende handling, og hvor hovedpersonerne er realistiske børn med helt almindelig problemer – gerne tilsat bare en snert af noget eksotisk eller en anelse X-factor.

”Oh My Godz” er en serie til de børn, der gerne vil blive meget bedre og meget mere rutinerede i læsning. De vil elske at se frem til ti bind mere (alt efter hvor mange pang-farver i pastel, man nu kan finde på forlaget). Og det er solidt sprog, der leveres af den rutinerede børnebogsforfatter Kirsten Sonnne Harild.

http://kirstenharild.blogspot.dk/

http://www.gyldendal.dk

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.