Den, der hvisker, lyver

‣ Forfatter: Sophie Souid

‣ Illustrator: Claudia Bille Stræde

‣ Forlag: Gads Forlag

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:9 - 13 år

‣ Sidetal: 152

‣ ISBN: 9788762743960

Det er første bind i en serie, der formentlig bliver i fem bind: ”Spor 1: Den, der hvisker, lyver”. Det er Sophie Souid, der er forfatteren. Sophie Souid vandt Orlaprisen for ”Møgmis”. Hun skriver til børn. Hun skriver med masser af barsk og brutal humor. Her er det en krimi til børn, en krimi, hvor Bille er hovedpersonen. Han bor sammen med sin mor, men en helt almindelig aften går mor ud for at købe mælk, og så kommer hun ikke tilbage. Bille er helt alene. Det er også mørkt. Nu må han træde i karakter og finde mor.

Sophie Souid er ikke blot en forfatter med humor. Hun kan også skrive. Et par eksempler er her fra første kapitel:

”Bille gøs. Ikke kun på grund af kulden, der var usædvanlig så sent i maj. Men fordi mor, ligesom sommeren, ikke var til at få øje på.”

og:

”Han fandt sin gamle iPhone inde på værelset og trykkede på ’mor’ under favoritter. Hun var den eneste på listen. Hans hånd svedte, da han satte telefonen mod øret.”

Og så begynder den helt uhyggelig eftersøgning: Hvor er mor? Bille får hjælp af sin ukendte bedstemor, der møder op. Der kommer mange krimi-elementer ind i historien. PET, videoovervågning, sikkerhedsvagter, skjulte våben og meget mere. Det svære i en børnekrimi er at skrive, så børn kan gyse uden at blive alt, alt for skræmte. Her lykkes det Sophie Souid, netop fordi synsvinklen altid er hos 12-årige Bille, at holde den svære balance mellem mørket og lyset. Man må huske, som der står i en bog, Bille har fået af mor:

”Til Bille fra Mor. Tro på dig selv, hold øjnene åbne, stol på din mavefornemmelse, og husk, at mørket er din ven.”

Det er første bind. Der følger fire mere. Måske finder Bille sin mor. Måske. Claudia Bille Stræde har lavet sort-hvide illustrationer, der er fordelt på bogens 152 sider. Skillebladene mellem kapitlerne er sort-grå og dystre. Selvfølgelig.

Det er en serie, der nok skal få mange læsere.
Det er en serie, der tør være uhyggelig og mørk.
Det er en serie, der er nutidig og med en hovedperson, man gerne vil følge.
Det er en serie, der vil være anbefalelsesværdig til selvstændig læsning på mellemtrinnet.

I øvrigt udkom i 2006 en anden bog med samme titel ”Den, der hvisker, lyver” af Thorstein Thomsen. En roman fra forlaget Rosinante. Den handler om Niels Rued, der lever i et Danmark præget af før-krig, krig og efterkrigstiden.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.