Med “Det gyldne pindsvin” serverer Mikkel Sommer store temaer til de små læsere. Det handler om grådighed, begær og selviskhed, og i sidste ende lykkelighed og altruisme. komplekse emner til de 2-6-årige, men ligesom Aesops fabler har Mikkel Sommer ladet den menneskelige fortællingen udfolde sig i dyrenes verden.
”Der var engang et magisk pindsvin med nåle af guld. Den, der trak en nål ud af pindsvinet, fik sit ønske opfyldt.”
Sådan indledes bogen, og præmissen er skåret skarpt op fra starten. Herfra møder pindsvinet et væld af skovens beboere, der alle oplever stor personlig gevinst ved mødet, men som umiddelbart glemmer både at sige tak eller tilbyde en tjeneste tilbage. Således bliver egernet i stand til at forvandle sten til nødder ved den blotte berøring, ligesom skaden får et træ af guld og ædelsten at bo i, imens bjørnen kåres til dronning over skovens bier og dermed kan mæske sig i uanede mængder honning. Alle har sig selv for øje og ingen tænker på pindsvinet, der ved vinterens komme ligger kold og alene, med kun én gylden nål tilbage. En lille mus kommer hen til pindsvinet, der ikke har megen tiltro tilbage til sine meddyr:
”Kære mus, jeg ved, hvorfor du er kommet. Tag du bare min sidste nål, og få det sidste ønske.”
Musen hiver den sidste nål ud, men til pindsvinets held og overraskelse, har den mødt skovens umiddelbart eneste uselviske beboer, der ønsker for pindsvinet, at den får et nyt sæt nåle – den helt almindelige slags. De magiske af guld har jo tydeligvis ikke bragt megen gavn for pindsvinet. I bogens sidste opslag ser vi musen og pindsvinet sidde sammen i et hyggeligt hus i skovbunden. Et nyt venskab spirer. ”Og her sluttede historien om det lille pindsvin” står der, for mere skal der ikke siges, kun tænkes.
Det gyldne pindsvin er en hyggelig lille billedbog. Tekstmængden er overskuelig, og de sproglige repetitioner samt stemningsfulde illustrationer til at læne sig op ad, giver de mindste mulighed for at gætte med på, hvad de forskellige dyr ønsker sig, imens de større indskolingselever selv vil kunne læse den. Det kræver dog en tilhørende dialog med de mindste læsere for at trække hele essensen ud af historiens temaer, selvom de fleste børn sagtens vil kunne fornemme hvor fortællingens sympati ligger.
Mikkel Sommer, der først og fremmest har gjort sig som avis- og tegneserieillustrator til danske, franske og tyske udgivelser til et ældre læsersegment, har i løbet af de sidste år haft en yngre målgruppe for øje. “Jensus hjælper til” fra forrige år var hans første udgivelse til børn, og med “Det gyldne pindsvin” rammer han sin hidtil yngste målgruppe. Bladguldet på pindsvinet på bogens forside giver mindelser om de taktile røre/føle-bøger til de allermindste, og på den måde fungerer “Det gyldne pindsvin” som en fin overgang fra form til indhold.
Det er en fin lille billedbog om et pindsvin, der får griskhedens klør at føle, men som ender med at finde venskab og lykke i en enkelt næstekærlig handling.