”Tilbage til de rige svin. Det var lidt uheldigt, men jeg skyder altså skylden på min far. Det kommer derfra, for min far har det stramt med folk, der tjener mange penge, rige svin er nærmest hans motto. Os der arbejder for føden, plejer han at sige, mens han slår sig på brystet, lige der hvor hjertet sidder.”
I flere af Mette Vedsøs romaner til børn og unge spiller de forskellige sociale grupper, og de boligområder personerne bor i, en vigtig rolle. Det gælder pigerne i Hest, Horse, Pferd, Cheval og drengen George Bush i Langt fra det hvide hus. Og det gælder også for den yderst sympatiske 13årige Urban, eller Ubbe, i Happy, Happy. Urban, der via et stisystem, hvor han bor, skifter socialgruppe, og bevæger sig fra socialgruppe 5, og det grimmeste hus med 44 buslinjer i forhaven på Vestvejen, til velhaverkvarteret ved Birkesø og socialgruppe 1. Her finder han både nye venner, sympatiske voksne, arver et hundedyrt sæt golfkøller og finder ud af, at golf ikke kun er for ”de rige svin.”
I skolen skal klassen have om Danmark og de sociale forskelle i landet. Det starter en længere begivenhedsrække, der sender Urban ud i virkeligheden på antropologiske studier blandt de rige, mens han omgår sandheden over for sin kærlige far, der kender alt til virkeligheden og de rige fra sit arbejde på genbrugspladsen.
Urban er en flink dreng, der både har talent for at omgås andre mennesker, matematik og så golf.
Han falder godt til blandt sine nye velhavende venner, og bliver god til at få det, han skal bruge fra deres overskud. Desuden scorer han både en veninde og et lektiehjælperjob i matematik, og han falder mere og mere til i sit nye habitat. Alle disse oplevelser bliver godt hjulpet på vej af Urbans lidt lemfældige omgang med sandheden og liv under sit alias, Henrik.
Hjemme venter hans skønne, varme far og alle hans præfabrikerede meninger om ”de rige,” golf og tilværelsen og naboen Nelly, der fungerer som hjælper for både Urban og faren.
Happy Happy og Urban er et godt bekendtskab. Mette Vedsø fortæller veloplagt i et letlæst sprog, hvor der både er plads til brug af komik og humor. En fortælling, der i tidligere tiders socialrealistiske romaner, nok ikke havde haft en ligeså varm, kærlig og lys tone i beskrivelsen af de store sociale forskelle i dagens Danmark. Urban lægger sig smukt ind i rækken af dejlige figurer i forfatterskabet, der, ligesom George Bush i Langt fra det hvide hus, ikke stod først i køren, da forældre og tilværelse blev uddelt. Her er nødløgne og en stærk livskraft nøglen til overlevelse.
Happy Happy anbefales varmt til et undersøgende litteraturarbejde på mellemtrinnet, herunder selvfølgelig med en vinkling på de sociale forskelle i dagens Danmark. Her er nok at se på, fra Alette Bertelsens dejlige omslag der afspejler romanens verden til en snak om Mette Vedsøs sprog, fortællerstemme og fremstilling af sine figurer. Lærere kan dog overveje, om de ikke kan gøre det lidt bedre end romanens lærer, Ove.