Hotelmysterierne – den forsvundne brudgom

‣ Forfatter: Sara Ejersbo

‣ Illustrator: Anne Hoberg

‣ Forlag: Gutkind

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 134,95

‣ Sidetal: 136

‣ Sværhedsgrad: 8 - 12 år

‣ ISBN: 9788743406617

”Endelig rettede bruden sig op og rev et stykke papir af rullen, som hun pudsede næsen grundigt i. Så tog hun en dyb indånding. Alexander er væk. Hvad mener du, spurgte Frida. Han har været væk i flere timer.”  Så ved man, at noget er galt, når brudgommen er forsvundet ganske kort før brylluppet.

På første opslag er der en intro til denne krimi, der er første del af en serie. Her får vi rammen om mange kommende bøger: ”Fridas mor og Frederiks far er blevet kærester og har købt et gammelt gods, hvor de har åbnet Hotel Hanegal, et hundrede procent økologisk og plantebaseret hotel. Der bor de to papsøskende nu sammen med deres hund, Marley. De er meget forskellige, men én ting er de enige om: Mysterier er til for at blive løst.” Og her kommer så det første mysterie i rækken. Mysteriet om den forsvundne brudgom.

Sara Ejersbo har skrevet mange bøger til børn i alle aldre, og her er hun nu med en serie, der har ”De 5” og lignende klassiske mysteriebøger fra 1950’erne som forlæg. Det er et helt klassisk set-up: Her er to børn og en hund, der er forældre, der her er forholdsvis fraværende, fordi de arbejder hele tiden, der er en fysisk ramme (et hotel) der giver mange mennesker ud og ind i huset, og der er to (pap)søskende, der er forskellige, men alligevel samarbejder godt.

Som læser går man efter noget forskelligt. Nogle vil gerne blive klogere på verden, nogle vil gerne blive klogere på sige selv, og nogle læsere vil gerne underholdes. Det gælder dog for alle i indskolingen, på mellemtrinnet og for så vidt også i udskolingen, at læsetræning og læsefærdighed følges med megen læsning. Derfor er seriebøger gode. Derfor er Hotelmysterie-serien her god. Det er en serie, man læser for at finde løsningen på mysteriet, og imens man læser, bliver man en mere rutineret læser.

Bogen har det klassiske seriebogs-sidetal omkring 100 sider. og der lægges i slutningen af denne første bog op til bind 2, hvor det er nogle ulveunger, der forsvinder. Det lyder velkendt, og det er også styrken her. Det er en helt klassisk seriebog, der er spændende, velskrevet, forholdsvis realistisk, sat ind i en kendt ramme, gode dialoger, fine personbeskrivelser og et mysterium, der først løses på de sidste sider. 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.