How to Teen

‣ Forfatter: Nina Lynggaard Jørgensen

‣ Illustrator: Selina Mandal

‣ Forlag: Politikens forlag

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 149 kr.

‣ Sidetal: 128 sider

‣ ISBN: 9788740088342

Nina Lynggaard Jørgensen, forfatteren på 19 år, skriver selv i bogen:

”Da jeg selv gik i folkeskole, var jeg håbløst forvirret og følte, at der var en masse ting, jeg burde have vidst eller fået fortalt. Denne bog er skrevet for at hjælpe andre der, lige som mit 13-årige jeg, føler sig lost og forvirrede i denne noget kaotiske periode af deres liv. Når man er teenager, skal man begynde at lære sig selv at kende, og det håber jeg denne bog kan hjælpe med.”

Forfatteren er højskoleelev, hun har ingen uddannelse i forhold til rådgivning af unge, det gør hun klart. Hun skriver med afsæt i sit eget liv, hun forsøger ikke at have en fagprofessionel tilgang til denne rådgivning. Sådan er præmissen klar: Det er forfatterens egne erfaringer, der her gives videre til unge teens og tweens.

Det er en ”selvhjælpsbog”, hvor overskrifterne blandt andet er: popularitet, selvtillid, den irriterende ven, seksualitet, sociale medier, uddannelse og fremtiden, at skifte skole, sikkerhed på internettet og mange flere.

Hvert kapitel indledes med en billedside, hvorefter der kommer to-tre siders tekst, skrevet af forfatteren selv. Det er en række snusfornuftige husmorråd i teenagehøjde. Der står eksempelvis sådan om

”Telefontid”: ”Hvis du selv er en smule afhængig af din mobiltelefon (som de fleste er, inklusive mig selv) kan jeg anbefale enten at vænne dig selv til at slå din mobil på Night Mode eller bare prøve at modstå fristelsen til at tage den frem, hver eneste gang der opstår en smule akavet stilhed.”

Når det kommer til kapitlet ”Sociale medier” så står der:

”Hvis du gerne vil prøve en Tik-Tok-fri uge, kan jeg anbefale at prøve at finde ting, som kan distrahere dig fra at tænke på telefonen. Det kan være at planlægge sociale ting (hænge ud med en ven, tage i biografen, gå på eventyr i skoven) eller lave noget kreativt (tegne, lave modellervoks, prøve at male noget, upcycle dit gamle tøj) eller læse, som du gør nu.”

Som man kan læse, så er det helt fornuftige råd, der her får en særlig kvalitet, fordi de kommer fra en nitten-årig, der selv ”har været der” for nylig.

Bogen har et forord af foredragsholderen Frederik Svinth. Han anbefaler bogen. Og forfatteren. Ligeledes er der et citat fra Hella Joof på bagsiden. Forfatteren behøver dog ikke at bringe to erfarne ”relationsarbejdere” ind som garanter for et godt indhold. Man skal læse bogen for selv at tænke over sit liv og sine vaner som ung. Her er Nina Lynggaard Jørgensen en god inspirator. Hendes råd er helt som de fleste forældre ville have givet dem, men her kommer de fra en nittenårig. Så går det langt bedre.

Det er en bog, man kan give i gave til unge piger på vej fra tween til teen. Det er en ”pigebog” med ”pigeproblemer”. Det er ikke en bog, der har drenge i fokus.

Forfatteren er årgang 2003. Tilbage i 2019 (altså som sekstenårig) skrev hun bogen ”Den lille håndbog om håndtering af vanskelige forældre”.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.