Jeg kalder på Alma

‣ Forfatter: Caroline Ørsum

‣ Illustrator: Kim Svarer

‣ Forlag: alinea

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 162,00

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 56

‣ Sværhedsgrad: Lix 15

‣ ISBN: 9788723549273

”Hun er ret sikker på at Alma ville være glad for, at hun har arvet cyklen. Det var også det, mor og far sagde. Alma kan jo ikke bruge den mere. Man kan ikke cykle, når man er død.”

Mia går i femte klasse, og det er uheldigvis samme klasse som Tue og Liam også går i. Mias søster
Alma er død, hun blev dræbt i en trafikulykke, og nu bliver Mia mobbet af de to drenge. De tegner
med kridt på tavlen, så man ser den døde Alma med dækspor over kroppen. De ødelægger Mias
cykel, og så bliver Mia på et tidspunkt så rasende, at hun gør gengæld. Drengene forfølger hende ud
i skoven, og så sker der noget helt uventet, da Mia i sin afmagt kalder på Alma.

Det er Kim Svarer, der har illustreret. Det gør han fremragende og dystert. Tue og Liam kan skule så nedladende, når Svarer giver dem smalle øjne under markante øjenbryn. Farverne i layoutet er også med til at give hele indholdet en dyster og skæbnesvanger tone. Der er en skinger gul, en dyster natblå, rasende rødt og altid med sorte skygger. Billedsiden er fremragende og passer helt til indholdet.

Bogen er en del af serien Rød læseklub, der er en række bøger målrettet ”de øvede læsere på
mellemtrinnet”. De øvede læsere på mellemtrinnet får her en grum og gysende bog, der har en titel,
der på ingen måde er så hævngerrig som indholdet. Lixtallet er femten. Det er korte og overskuelige sætninger med helt konkret indhold.

Illustrator Kim Svarer

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: