Klassens outsider

‣ Forfatter: Sofie Boysen

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 229,95

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 188

‣ ISBN: 9788727012667

”Jeg stirrer forvirret på ham, da han tager et billede af mig med sin mobil, men så fatter jeg mig endelig og styrter ud på toiletterne for at se mig i spejlet. Og så forstår jeg. Jeg havde glemt alt om mascaraen, men selvfølgelig er den ikke vandtæt. Det sorte er løbet ned ad mine kinder i tykke striber. Åh nej! Det var derfor, Achmed tøvede ude ved cykelstativet! Det var ikke, fordi han var ved at indse sin brændende tiltrækning af mig. Det var, fordi han overvejede at advare mig om, at jeg lignede en statist i en gyserfilm! Troede jeg virkelig, at ottende ville blive anderledes end syvende?”

I ”Klassens outsider” følger vi Emma, som bor i en etageejendom med sine forældre og sin storebror og lillebror. Emma er forelsket i storebroren Lucas’ kammerat Achmed, men tør ikke rigtig gøre noget ved det. På skolen bliver en ny app, ”Hot eller snot” pludselig populær, og Emmas veninde Nicole overtaler Emma til at melde sig ind og prøve app’en, som ved hjælp af forskellige challenges afgør hvor mange procent hot eller snot man er. Resultatet kan selvfølgelig ses af alle, der bruger app’en – hvilket vil sige nærmest hele skolen. Det går helt galt for Emma, der ender på 98% snot. For at ændre sin score får Emma challenges hun skal gennemføre; den ene vildere end den anden. Det hele går ligesom galt og gør bare alting værre; og hvor langt er Emma egentlig villig til at gå for at blive populær? Da det viser sig, hvem der egentlig står bag app’en, kommer det som et chok, og Emma bliver nødt til at tage til genovervejelse, hvad der egentlig er vigtigt for hende.

Klassens outsider” er en del af serien ”Huset” (bøgerne skrevet af forskellige forfattere), hvor omdrejningspunktet er at hovedpersonerne i bøgerne alle bor i den samme etageejendom og derfor går igen som bipersoner i de andre bøger. Det er et virkelig fedt koncept, der fungerer rigtig godt.

Bogen er yderst velskrevet med korte kapitler, der holder læseren fanget, og handlingen fængende. Sproget flyder let og virker meget troværdigt for aldersgruppen. Bogen er faktisk lidt svær at lægge fra sig, når man først får begyndt, både fordi man så gerne vil vide hvordan det mon går for stakkels Emma, der kæmper lidt med ensomhed og diskret mobning fra andre i klassen. Men også fordi man bare er nødt til at vide, hvem det er, der har lavet app’en, der får det hele til at gå så grueligt galt. Samtidig er det også bare en virkelig god bog om at være teenager, følsom og usikker, og der er rigtig mange genkendelige hverdagssituationer bogen igennem. 

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.