Hvis de lagde skolen ved vandet

‣ Forfatter: Khaled Jom'a

‣ Illustrator: Abdullah Qawariq

‣ Oversætter: Elisabeth Anagnostaki Moestrup

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 56

‣ ISBN: 139788771512700

Det er ikke hver dag, der udkommer en palæstinensisk børnebog i Danmark, og historien bag denne udgivelse er da heller ikke helt almindelig. Bogen er en del af et projekt iværksat af det Danske Hus i Palestina (med Tamer Institute of Community Education og forlaget Jensen & Dalgaard som samarbejdspartnere). Udover udgivelsen af ”Hvis de lagde skolen ved vandet” på dansk er Mette Vedsø og Stine Illums billedbog ”Dumme Lili” udkommet på arabisk, og der har været afholdt workshops i Ramallah for palæstinensiske illustratorer og forfattere ved danske Søren Jessen og Hanne Kvist.

”Hvis de lagde skolen ved vandet” er en lille, stilfærdig fortælling om en palæstinensisk drengs hverdagsliv oplevet gennem hans dagbogsnotater. Det er et liv, der både ligner og er helt anderledes end et dansk børneliv.

Da jeg-fortælleren uden navn og en klassekammerat – frække som de er – er kravlet op i morbærtræet på morbærskud og glemmer at komme ned, inden skolen lukker, må de overnatte i skolegården, da skolen er aflåst og omgivet af pigtråd. Drengenes mødre, der samtidig hører om en martyr, er rædselsslagne, men da de ankommer til hospitalet er martyrens lig blevet hentet af dets familie – så er martyren hverken drengen eller Hussein. På denne måde rumsterer de store, politiske konflikter i fortællingens baggrund. For en voksenlæser er det tydeligst, da drengen står ved havet og har frit udsyn til horisonten; et billede på, at hverken tanken eller øjet kan bevæge sig frit i Palæstina. ”Hvis de lagde skolen ved vandet” ville meget være anderledes.

På trods af de store, politiske konflikter er det dog beskrivelsen af den sjove, frække og nysgerrige dreng, der ikke har det let med matematik i skolen, og hans liv med familie og venner, der er det bærende i fortællingen. Og så får man undervejs også svaret på, hvad den palæstinensiske middagsret maqluba er for noget.

Abdullah Qawariqs fornemme illustrationer er med til at understøtte det lette og almindelige i fortællingen, samtidig med at de understreger det særligt palæstinensiske både i farvevalg og motiv.

“Hvis de lagde skolen ved vandet” er kort sagt en sympatisk børnebog, der er velegnet til både oplæsning, selvlæsning og til en snak om de børneliv, der ikke helt ligner det i Danmark. I skolen kan bogen anvendes i flere faglige sammenhænge. For det er stadig vigtigt at lære om børn i andre lande og deres livsvilkår.

Jensen & Dalgaard

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.