Mine forliste historier

‣ Forfatter: Xan Lopez Dominguez

‣ Illustrator: Xan Lopez Dominguez

‣ Oversætter: Oscar K

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 248,-

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 22

‣ ISBN: 9788771510850

Engang imellem går jeg ud og lufter mine forliste historier, de historier, jeg aldrig skrev ned, som som ligger og lurer i min erindring.

Sådan står der på første side i denne smukke bog. Bogen rummer alle de forliste historier, der aldrig har fået plads i nogen bog. Hvor skal man være, hvis man er historien om den hønen med den røde sløjfe, eller historien om en frygtsom troldkarl, hyrden der fandt en ged, en forelsket ugle eller en kedsommelig fyrpasser. Der er masser af historier, der endnu ikke er fortalt. De venter, – og med billedsidens hjælp kan læser og tilhører fortælle historierne med netop den lykkelige eller ulykkelige slutning, man selv kunne ønske sig.

Illustrationerne er smukke og viser et stiliseret landskab med mennesker og dyr i lige så stiliseret form. Mønstrene på træerne giver landskabet karakter, fårene får identitet gennem stregenes variation, og der er rødt, hvidt, violet, grønt og endnu mere grønt på de smukke billedopslag, der breder sig over begge sider.

Oscar K har oversat fra spansk, det gør han poetisk og smukt. ”Masser af mus, der med logrende haler hjemsøger min hukommelse, hemmeligholdte historier”. – sådan lyder det.

Man må tale sammen, når man læser bogen. Historierne skal ikke for altid være forliste historier. Nogle af dem kan reddes  i land af læseren og tilhørerne.

http://jensenogdalgaard.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.