Monster

‣ Forfatter: Patrick Ness

‣ Illustrator: Jim Kay

‣ Oversætter: Lene Ewald Hesel

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 249,95

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 216

‣ ISBN: 97887021555069

Conor kunne også se takstræet, der knejsede i midten af kirkegården – et træ, der var så gammelt, at det næsten så ud til at bestå af samme slags sten, som kirken. Han vidste kun, at det var et takstræ, fordi hans mor havde sagt det.

Et mareridt er en særlig form for angstfyldt drøm. Man skelner mellem tre forskellige former for angstfyldte drømme: Angstdrømme, mareridt og en tredje form, der på engelsk kaldes ‘night terror’. Det særlige ved mareridtet er, at det er en stærkere form for angstfyldt drøm, som oftest hænger sammen med, at man vågner op med stor angst og skræk.

Conor lider af sådanne mareridt. I nogen tid har et særligt mareridt forfulgt ham, et mareridt, som indebærer et fald fra stor højde. Det er et mareridt, der fylder ham med angst. Dybest set ved han godt, hvad det handler om, men han gør, hvad han kan for at fortrænge det …

Og så sker det … en nat, kort efter midnat, nærmere bestemt kl. 12:07, dukker nu et monster op ved hans værelsesvindue. Monstret er gjort ud af det takstræ, som han kender fra kirkegården, og på sit spørgsmål om, hvorfor monstret opsøger ham, svarer det, at det er lige omvendt: Det er ikke mig, der vil have noget af dig, Conor O’Malley, sagde det. Det er dig, der vil have noget af mig.

Men hvorfor disse to mareridt?

Conors mor er syg af kræft. Og netop som romanen åbner, er hun begyndt en ny behandlingsform, som moderen tror, vil være undergørende, hvilket Conor så inderligt håber på. Så Conor vil derfor gerne vide, om monstret (takstræet) vil eller kan hjælpe moderen til at blive rask. Monstret svarer kryptisk: Hvis din mor kan helbredes, så vil takstræet gøre det.

Men det er kun en del af historien, for takstræsmonstret siger, at når Conor har sendt bud efter det, så skyldes det, at Conor behøver hjælp til at leve med den situation, han er i. Og til dette arbejde skal der indgå fire historier. Monstret vil fortælle de tre af historierne, medens Conor selv skal levere den fjerde, og den skal ubetinget være sand, hvilket ikke er nogen let sag, for som Monstret siger: Historier er det vildeste af alt (…) Historier forfølger og jager og bider.

Disse fire fortællinger bliver nu romanens omdrejningspunkt, samtidig med at vi følger Conors mors forgæves kamp mod sygdommen. Og det indebærer, at både Conors mormor og Conors fader dukker op i hans liv, ingen af dem er velkomne. Han ønsker ikke at have noget med dem at gøre, og han klynger sig desperat til håbet om moderens helbredelse, som imidlertid (og desværre for Conor) ikke er mulig, og moderen kan til sidst fortælle Conor, at hun skal dø, og hun forstår til fulde, hvis han er vred og har lyst til at skælde alt og alle ud. Han har allerede på det nærmeste raseret mormorens hjem.

Omsider bliver det Conors tur til at fortælle den historie, der skal rumme Conors fulde sandhed. Og Monstret truer Conor med, at hvis han ikke gør det, så vil han aldrig slippe ud af sit mareridt – og vel at mærke ikke det mareridt med takstræsmonstret, men det oprindelige, falddrømmen; monstret siger, at Conor vil være fanget i det resten af sit liv.

Hvad denne sandhed er, skal ikke røbes her, den må man selv læse sig til. Men det er på enhver måde rørende, medrivende og bevægende læsning.

Det er en roman, som det er dybt tilfredsstillende at læse. Den er yderst troværdig i sin handling, sproget fungerer fuldkommen lydefrit (tak også for en fin oversættelse) og kompositionen er elegant og komplet. Alt hænger sammen på bedste måde.

Patrick Ness har skrevet adskillige bøger tidligere, men denne er hans første på dansk. Romanen er blevet til efter en ide af den kræftsyge Siobhan Dowd, som imidlertid døde, inden hun nåede at gøre sin fortælling færdig. Ness overtog stoffet og transformerede den til denne sjældent vellykkede roman.

Romanen er illustreret på fornemste vis. Jim Kays illustrationer er ekspressive og uhyggelige og bidrager smukt til at medskabe den desperate stemning, som teksten rummer. Jim Kay er i øvrigt udset til at skulle illustrere en ny udgave af J. K. Rowlings romanserie om troldmandslærlingen Harry Potter. 

Monster vil være en fin bog at læse i klassesæt i en 7. klasse, den vil ramme målgruppen spot on. Der er rigtig meget at snakke om.

Selvfølgelig kan den også gøre sig som selvlæsning, det er klart.

http://www.patrickness.com/ 

http://www.jimkay.co.uk/

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.