Som mugne småkager og sur eddike – Ellinor 1

‣ Forfatter: Julie Sternberg

‣ Illustrator: Matthew Cordell

‣ Oversætter: Louise Urth Olsen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 179,95

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 128

‣ ISBN: 9788702156799

“For det fjerde læser jeg lidt hver dag. Fordi man læser meget i 3. Klasse. Og det er godt at vænne sig til at læse hver dag. Jeg vil anbefale at I også begynder at læse lidt hver dag, så I kan blive klar til 3. Klasse. (…) Jeres lærer: Christian.

Ellinor bor i Brooklyn, og hun skal begynde i 3. klasse efter sommerferien, men lige nu holder hun ferie og venter på, at veninden Pernille skal komme hjem fra Oregon. Det er en sørgelig ferie. Ellinors barnepige Bibi skal flytte helt til Florida, hvor hun skal hjem for at passe sin gamle far. Bibi har været barnepige for Ellinor hele Ellinors korte liv, og hun ved lige nøjagtig hvad Ellinor kan lide.

Ellinor savner Bibi helt utroligt, og afskedsfesten bliver den sørgeligste dag, man kan tænke sig. Der kommer en ny barnepige, Nathalia, og hun er bare ikke Bibi, selv om hun er flink og rar og sød og forstående.

Sådan er livet for Ellinor i Brooklyn, og det er en meget, meget fredelig fortælling. Bogen er første bind i en serie om Ellinor, og det er et fint projekt. Der er brug for letlæste seriebøger til de elever, der netop gerne skal have læserutine, når de nu begynder i 3. klasse om lidt. Det kan de få her.

Titlen ”Som mugne småkager og sur eddike” lover en ironisk eller humoristisk fortælling, det er ikke det, man får. Man får en typisk (hvid og middelklassestabil) amerikansk  piges hverdag, hvor problemerne ikke er uoverskuelige, men hvor hverdagen alligevel har sine egne kriser: ”Det værste i verden er en taxa, der kører længere og længere væk med Bibi på bagsædet, som vinker farvel.

Sådan er det at være Ellinor.
Bogen er illustreret med stregtegninger, der viser en genkendelig hverdag. Tegneren er Matthew Cordell, der har illustreret en lang række (amerikanske) billedbøger.
Læsetræning med egne øjne for de 8-10 årige. Det er netop det, serien her egner sig til.

http://www.gyldendal.dk/

http://www.matthewcordell.com/

http://juliesternberg.com/

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: