”For længe siden var der en dreng, som hed Thyge Ottesen Brahe, for det havde hans forældre bestemt, at han skulle hedde. Men det navn brød Thyge sig ikke om, og da han blev gammel nok til selv at bestemme, skiftede han navn til Tycho Brahe. Da han en dag blev en berømt astronom, var det Tycho Brahe, man kaldte ham, og sådan hedder han også i dag.”
I serien Danske stjerner er der nu udkommet fire bøger om fire store danske naturvidenskabsmænd og kvinder. Det er Niels Bohr, Inge Lehmann, Marie Hammer og altså Tycho Brahe. Bøgerne er en blanding af fiktion og fakta, der er eksempelvis kort over stjernehimlen bag i denne bog, ligeledes er der en forklaring på, hvad en supernova er.
Der er faktadelen, mens Tycho Brahes livshistorie er fortalt som en ”god historie”, hvor der er nedslag i de spændende og afgørende situationer i Tycho Brahes liv.
Tycho går i skole, han lærer latin, han lytter til læreren, men han nyder mest af alt at se på stjerner, når det bliver mørkt. Tycho Brahe levede fra 1546 til 1601, han byggede et observatorium på øen Hven, og han ligger begravet i Prag.
De gode historier, der er med i bogen her, viser Tycho som en smækker ung mand, der begejstres af sin videnskab. Han arbejder, han forsker, og han er grundlæggeren af moderne astronomi.
Det er en fortræffelig måde at formidle naturvidenskaben på.
Forfatteren Jakob Lund Petersen siger selv om seriens mål: ”Jeg har haft to ambitioner med serien. Den ene er at formidle et liv dedikeret til naturvidenskaben på en spændende måde, og gøre det faglige forståeligt for børn ned til 5-års alderen. Det andet er at få repræsenteret kvinder så vel som mænd for at forebygge, at børn ikke føler sig fremmedgjort overfor videnskabeligt arbejde på baggrund af køn.”
Ordene er i alle fire bøger fulgt på vej af Julie Østergaards levende og lyse illustrationer. De giver et indblik i tiden, og de giver en fin forklaring på mange af de fagord og fagbegreber, der optræder i teksten.