”Hvem ved, måske drømmer han, at han sidder i farmors skød og fortæller, om dengang Daniel fra klassen skreg, så læreren tabte termokanden på gulvet, og der flød kaffe ud over det hele. Selvom hans mor og far ikke synes, historien er særlig sjov, får den altid farmor til at grine, så tårerne triller, og øjnene skinner.”
Den lille korte billedfortælling ”Vi skal hjem nu, skat” er en bog i serien Makværk. Det er en ny litteratur-serie til børn, der går i 3.-6. klasse. Makværk tager børn alvorligt og har temaer, personer og udtryk, som børn på 9 til 12 år kan spejle sig i. Bøgerne er korte men har et vægtigt indhold, der kan inddrages i litteraturundervisningen på mellemtrinnet i folkeskolen. Der er en gratis litteraturguide til bogen på makværk.alinea.dk
Illustrationerne i ”Vi skal hjem nu, skat” er tyste, tusmørkegrå og blå. Det er Nicholas Jungblot, der har illustreret. Det er natsorte billeder, der passer fint til bilturen hjem fra farmor, hvor jeg-personen på bagsædet foregiver at sove, mens han lytter til forældrenes bekymrede samtale. Der er noget med farmor, som de lige har besøgt. Drengens tanker er i kursiv, og han tænker eksempelvis:
”Sommetider må man stole på de voksne. Alligevel er det, som om der er sket noget. Noget med farmor måske.”
Og ja, farmor drikker nok for meget, og så bliver det for meget for forældrene. De kører hjem. Sådan sker der ikke ret meget i bogen, men alt er set fra to synsvinkler: Forældrenes og drengens. Det er en ganske kort tekst, men problematikken er kompleks.
Glen Bech siger selv om bogen:
”Det er muligvis første gang, jeg har skrevet til en bestemt målgruppe. Det er måske også en af de få gange, hvor selve skriveprocessen har været behagelig og afslappet. Bogen hverken vil eller skal en masse, men udfolder blot et rum eller tidszone i tilværelsen, som altid har berørt mig dybt, især som barn. Flere af jer kender nok til eller kan huske at være med de voksne steder henne, også sent om aftenen. I denne bog følger vi barnet, som har været på besøg hos sine bedsteforældre. Han er faldet i søvn. Far bærer ham ud i bilen, hvor mor står og pakker. Den lille familie skal nemlig hjem nu, og der venter en køretur i natten, inden alting igen føles, som det plejer. Eller måske ikke helt?”
Glen Bech skriver godt, Nicolas Jungbluts illustrationer er lavmælte og mørke. Det er en bog, der kan anbefales til mange litteratursamtaler på folkeskolens mellemtrin.
Links: www.glennbech.dk