En del af mig

‣ Forfatter: Palle Schmidt

‣ Forlag: Forum

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 149,95

‣ Målgruppe:ungdomsbog, letlæst

‣ Sidetal: 64

‣ Sværhedsgrad: Lix 18

I AM MIA

Allerede på bogomslagets foto, der viser to identiske piger, hvoraf den ene har et barberblad for munden, spores læseren ind på problematikken i bogen – den dobbeltidentitet, eller det alter-ego, hovedpersonen, den stille cutter med den altkontrollerende mor, Camilla har i form af den stærke udadvendte pige Mia. Mia bor i Camillas bevidsthed, og klassekammeraterne, og andre, synes hun er skør, når hun går og (sam)taler med sig selv; men det er dette alter-ego Mia, der giver Camilla opbakning til at gøre de skøre og selvskadelige ting, hun foretager sig.

En del af mig er skrevet af Palle Schmidt (1972), der tidligere har konstrueret og udviklet computerspil. Den velkomponerede bog kan netop læses som en konstruktion, ligesom et spil, hvor alle dele går op på en troværdig måde. Med præcise udsagn formår jeg-fortælleren at gøre det troværdigt, at man kan være to personligheder i en, og at ens personlighed er en konstruktion.

Bogen fastholder læseren og holder en spændingskurve frem mod det dramatiske højdepunkt, hvor Camilla/Mia begår et butikstyveri, der får konsekvenser, og hvor bogens slutning lyder:
Det er Mia, som selvsikkert skrider ud af forretningen, uden at se sig tilbage.  I AM MIA.

http://www.rosinante-co.dk/Books/9788763827546.aspx

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.