Fuck off/ I love you

‣ Forfatter: Lars Mæhle

‣ Oversætter: Arko HøjholtMads Heinesen

‣ Forlag: Vild Maskine

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 199,-

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 166

‣ ISBN: 9788799202638

”Valget er ens eget. Også viljen”. Den morale går igennem hele bogen. Man vælger selv. Man vælger også selv, om man vil være en medløber, der aldrig siger fra og som altid bare siger: ”Fint med mig”.

Men hvornår begyndte det så helt præcist? Hvornår var det nøjagtig, at jeg ikke kunne overskue at tænke selv længere? Og hvad er andre folks skyld, og hvad er min egen?

Der er glidende overgange her. Men det er klart. Noget begyndte med festen i vinter. 
Noget begyndte med Maria.

Sådan tænker Vemund, der bor i en lille dal i Norge. Han er en del af en lille ”kælderrums-klike”, hvor drengene mødes, drikker nogen øl og ser wrestling. Så kommer TwoFace for at styre gruppen, han tager magten over dem og sætter standarden for, hvad de skal.

Vemund har det ikke nemt. Han bor hos sin mor som er psykisk syg, og det går ikke i længden med Maria. Først og fremmest er Vemund iagttageren, der ser til og følger med. Han lader alle andre handle med hans liv, lige indtil der sker noget helt, helt skelsættende.

”Valget er ens eget. Også viljen”. Vemund reflekterer en del over ”sommerfugleeffekten”, nemlig den effekt en lille bitte handling kan have på de store verdensbegivenheder. Sådan er det også de små detaljer i hans liv, der er afgørende: At Daniel kører så hurtigt, at han når at møde Maria til en fest. At de lige netop når Danskerbåden: At …..

Og først til sidst siger Vemund fra og slår fast, hvad han selv mener. Det koster!

Bogens opbygning er fremragende og man læser med stor spænding helt til sidste side for at få svaret på, hvad der virkelig skete.

Det er en bog om kliker og gruppepres, men det er også en bog, der giver masser af eftertanke til læseren, der ikke får svaret før på næstsidste side. Og drengene i bygden er helt troværdige bygdedrenge.

Bogen er udgivet på et af de små forlag: Vild maskine, der indtil videre ikke har mange udgivelser bag sig, men et forlag der satser på stærke ungdomsbøger.Det bliver spændende at se, om de kan holde niveauet. Bogen er oversat fra nynorsk af de to forlæggere på Vild maskine. Det har de gjort godt.

http://www.vildmaskine.dk/ 

http://www.vildmaskine.dk/lars-maehle/

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.