9 fra de ni verdener

‣ Forfatter: Rick Riordan

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 143

‣ ISBN: 9788711909188

Med spredte ben og uden andet på end ultrakorte lædershorts stod Thor og squat-fes, mens han bukkede og vred sig. Om anklen havde han en dims formet som en valknut, et mønster med tre sammenflettede trekanter.
”Hvad i mit eget hellige navn er det dog, min søn laver?” spurgte jeg befippet.
”Hvem? Thor?”
Heimdal så sig over skulderen.
”Han er ved at varme op til en løbetur igennem de ni verdener.”
”En løbetur. Gennem de ni verdener,” gentog jeg.
”Jepper. Hvis han får registreret 10 millioner skridt på sin FitnessKnut – den dims han har om ankelen – vinder han en gæsteoptræden i en tv-serie i Midgård.”

Gennem ni korte, fantastiske, separate historier bliver læseren introduceret til ni verdener fra den nordiske mytologi. Man er underholdt fra start til slut, da alle historier er fyldt med humor og spænding, og den frekvente brug af sarkasme øger ligeledes underholdningsværdien. At Thor har besluttet sig for at løbe gennem de ni verdener, er som sådan irrelevant for beskrivelserne af disse verdener, og set-uppet fylder da også kun marginalt i historierne. Alligevel er det en sjov måde at binde de historierne sammen på.

Hver verden og dermed hver historie er fortalt af en af Magnus Chases venner. For os, der ikke kender Magnus Chase-seriens univers på forhånd, er det en fin måde at blive introduceret til de karakterer, der har optrådt i en eller flere af seriens første tre bøger. Hver karakter har sin egen motivation for at være på besøg i den verden, han er i, han har sin egen udfordring i denne verden, og han fortæller selvfølgelig på sin egen måde og fra sin egen vinkel. Desuden sørger de skiftende fortællere for undervejs både at beskrive de enkelte verdener og deres særpræg og flette sjove og spændende fabler fra den nordiske mytologi ind i fortællingen.

Som introduktion til hver historie er både verden og fortæller illustreret, hvilket jeg er stor tilhænger af. På trods (eller måske på grund) af min gode fantasi har jeg som regel vanskeligt ved at beslutte mig for, hvordan en verden eller person ser ud, ud fra beskrivelsen i bogen. Hér giver illustrationerne mig et godt udgangspunkt.

Rick Riordan har med 9 fra de ni verdener skrevet en meget underholdende bog. Den er let læst, og man er som nævnt underholdt fra start til slut, hvilket jeg er overbevist om gør sig gældende, uagtet om man kender til Magnus Chase-universet på forhånd eller ej.

Er nordisk mytologi nyt for læseren, vil jeg anbefale, at man IKKE sætter sig for at huske alle de navne, relationer og kendetegn, som de enkelte guder, verdener og væsner har. Jeg synes selv, at jeg har ganske godt styr på den nordiske mytologi, men jeg måtte alligevel ganske ofte slå op i den ordliste, som Riordan har stillet til rådighed. Det er derfor min anbefaling, at man nyder bogen som ren underholdning.

Rick Riordans hjemmeside
Info om bogen på Carlsens hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Lonni Carlsen

Lonni er uddannet lærer og læringsvejleder og arbejder til daglig på Gildbroskolen i Ishøj. Hun underviser i udskolingen og er fagansvarlig for dansk på skolens læringscenter. Ydermere er hun beskikket censor i mundtlig og skriftlig dansk. Lonni har en særlig interesse for ungdomslitteratur samt grafiske romaner og billedbøger, der henvender sig til de ældste elever i folkeskolen.