Mit bankende hjerte

‣ Forfatter: Alf Kjetil Walgermo

‣ Oversætter: Ida Jessen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2012

‣ Pris: 249,95

‣ Målgruppe:11-14 år

‣ Sidetal: 234

Amanda er tretten et halvt og lidt af en drengepige, men med en spirende interesse for det andet køn og bevidsthed omkring sin egen krop. Veninden, Jenny, har både former og tjek på det med drenge. Så lettelsen er stor, da Amanda endelig får menstruation. Endelig er hun på vej til at blive kvinde. Amanda forelsker sig i den nye dreng i parallelklassen, David, som faktisk også virker interesseret, og langsomt nærmer de to sig hinanden. Men en smuk sommeraften, hvor de to mødes, bliver Amandas liv ændret for altid. Hun har i en længere periode følt sig utilpas og forpustet, men pludselig sortner det for hendes øjne. Det viser sig, at hendes hjerte er for stort, og at den eneste mulighed er en hjertetransplantation.

Mit bankende hjerte af den norske forfatter Alf Kjetil Walgermo er udkommet i Danmark samtidig med, at man taler om den nye trend, sick-litt.
Andre bøger i samme genre: En flænge i himlen  – men Mit bankende hjerte passer til et lidt yngre publikum. Bøgerne i Gyldendals hjerteserie handler både forelskelse og om ting, der gør livet lidt mere besværligt og udfordrende.

Historien er lidt længe om at komme rigtig i gang. Det er, som om forfatteren har tænkt, at vi skal kende Amanda som almindelig pige, før hun bliver syg. Og det kan der være en pointen i, men den kunne godt have været skåret lidt skarpere. Desuden kan den i øvrigt meget troværdige beskrivelse af Amandas sygdomsforløb desværre godt få historien til at gå lidt i tomgang. Alligevel er det alt i alt en spændende og vedkommende roman, der helt sikkert vil berøre mange læsere, og sygdomshistorien er kun en del af den. Den første kærlighed og venskab er også store temaer i bogen.

Gyldendals ungdomsbøger: http://www.gyldendal.dk/boeger-til-boern-og-unge/ungdomsboeger

Alf Kjetil Walgermo: http://www.cappelendamm.no/main/katalog.aspx?f=10427

Anmeldelsen er skrevet af Nana Baaner Klitgaard

Nana er cand.mag i dansk og engelsk og har taget 3. modul på masteruddannelsen i børnelitteratur (om formidling af børnelitteratur). Hun arbejder som freelanceredaktør af alle mulige slags bøger, men børne- og ungdomsbøgerne er dem, hun brænder for. I sin tid skrev Nana speciale om dannelsesromanen, så måske plantede hun ubevidst et frø der til interessen for ungdomsromanen, det “dannende” og coming of age-litteraturen. Nana har en lang baggrund i forlagsverdenen og har bl.a. arbejdet som børnebogsredaktør på Politikens Forlag. Derudover har Nana arbejdet med journalistiske bøger og anden faglitteratur for voksne.