Afgrundens engle

‣ Forfatter: Magnus Nordin

‣ Oversætter: Ilse M Haugaard

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 279,95

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 288

Louise spillede lydfilen, som lå på samme usb-nøgle. Stemmen var forvrænget til ukendelighed, og lød som en gammel 45-plade, der blev afspillet på forkert hastighed.

”Vi er Afgrundens Engle, en uafhængig aktionsgruppe. Vi kæmper for retfærdighed og oprejsning til de unge og udsatte, som samfundet ikke magter at beskytte. Med denne aktion vil vi også sende et budskab til de voldsudøvere, som endnu opererer i det skjulte: I kan ikke føle jer sikre nogen steder. Vi skal nok finde jer.”

Magnus Nordin har igen forfattet en spændende ungdomskrimi, som hele romanen igennem formår at holde et højt spændingsniveau. Dette skyldes, udover skræmmende og vedkommende temaer som online grooming, internet-chat og frygt, de mange skift at fortællersynsvinkel undervejs i bogen. På samme måde som i ’Sort drama’ og ’Prinsessen og morderen’ er hovedpersonen en ung sårbar pige, der netop er startet på en ny skole i en ny by.

I ’Afgrundens engle’ hedder hovedpersonen Alice. Hun er flyttet til den lille flække Fjärlunda sammen med sin mor, for at komme så langt væk fra en voldelig mand og far som muligt. Alice hedder i virkeligheden Olivia, men både hun og moren har måttet skifte identitet, for at kunne gemme sig.

I skolen møder Alice den karismatiske lærerinde Molly, der er bekendt med Alices situation. Molly inviterer Alice til at deltage i en samtalegruppe med to andre unge: Samira og Hannes. I starten er Alice skeptisk. Hun frygter bl.a. at hendes identitet vil blive afsløret. Det viser sig dog, at Samira og Hannes også har været udsat for overgreb, der har traumatiseret dem. Molly er overbevist om, at Alice har brug for at være sammen med resten af gruppen, og at de kan hjælpe hende med at hele og komme videre i sit liv.

Alice beslutter sig for, at blive et medlem af samtalegruppen, som hurtigt viser sig at være meget mere end hyggesludren over lindeblomstte og madeleinekager. Molly har nemlig udvalgt de tre – måske netop på grund af deres sårbarhed – til at deltage i hendes særlige undercovergruppe, Afgrundens Engle, der har til formål at afsløre, fange og true mænd, der via internettet skaffer sig adgang til unge pigers hjerter, ved at give sig ud for at være 16 år gamle, og bare ude på lidt fis og ballade med de uvidende piger.

Bogen starter med en vellykket mission imod Fjärlunda-korets dirigent. Det viser sig, at han ikke kun tænder på de unge pigers skønsang, men også deres unge kroppe. Molly og resten af gruppen får skræmt og afsløret dirigenten, og følelsen af at have gjort det rigtige og hjulpet en uskyldig pige fra at ende i samme situation som dem, giver gruppen et kick.

Men det viser sig hurtigt, at mændene som sidder og groomer pigerne på nettet, ofte er en del af et langt større netværk – et farligt netværk af mænd, der gerne betaler mange penge for en filmsekvens med voldtægter af piger. Afgrundens Engle hvirvles ind i et farligt og ugennemskueligt net, hvor det bliver stort set umuligt at kende ven fra fjende.

Temaer som online grooming, internet-chat og -sikkerhed bliver aldrig uddebatterede emner i undervisningen i folkeskolen. Bogen har relevans, både i forhold til at arbejde med krimigenren, men i allerhøjeste grad også som endnu en mulighed for at igangsætte samtalen om, hvad man kan/bestemt ikke kan på internettet.

http://www.forfattarcentrum.se/

Anmeldelsen er skrevet af Lonni Carlsen

Lonni er uddannet lærer og læringsvejleder og arbejder til daglig på Gildbroskolen i Ishøj. Hun underviser i udskolingen og er fagansvarlig for dansk på skolens læringscenter. Ydermere er hun beskikket censor i mundtlig og skriftlig dansk. Lonni har en særlig interesse for ungdomslitteratur samt grafiske romaner og billedbøger, der henvender sig til de ældste elever i folkeskolen.