Akvarium

‣ Forfatter: Len Vlahos

‣ Oversætter: Betty Frank Simonsen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 352

‣ ISBN: 9788702189742

Tre trin til at blive ufrivilligt kendt:

  1. Få din far til at sælge sit liv på eBay
  2. Tiltræk opmærksomhed fra selvoptagede nonner og sindssyge milliardærer
  3. Lad en magtsyg tv-producer overtage dit hjem.

Disse gode råd nedskriver hovedpersonen, Jackie, i den amerikanske bog ”Akvarium”.  Jackie er nørdet og skriver ofte med Max, der bor et sted i Rusland. Han vil gerne lære engelsk, og han er Jackies bedste ven i en verden, hvor hendes far får en kræftsygdom, hendes mor Deirdre sørger, og hvor lillesøsteren Megan har sin helt egen dagsorden om at være populær og på skærmen.

Faderen får en diagnose, der viser, at han har en voksende og uhelbredelig hjernetumor, og i bedste amerikanske stil sælger han retten til den sidste del af sit liv på eBay, så han kan få penge til sine efterladte og sikre dem en rimelig tilværelse, når han er død. Det viser sig – naturligvis – at ”resten af livet” bliver købt af et obskurt tv-selskab, at en magtsyg, mærkelig nonne flytter ind som plejepersonale, og at der kommer kameraer overalt.

Bogens fortæller deler synsvinklen mellem Jackie og hjernetumoren, der har navnet Glio. Den æder minder og hukommelse i hjernen. Det er, (og for en gangs skyld kan man skrive det), sygt mærkeligt.

Bogen er på 352 sider, og de er alle forholdsvis belastende at læse. Akvarietilværelsen for familiens raske medlemmer er uudholdelig (naturligvis, hvad havde de ventet?), og tv-produceren vil have følelser og drama på skærmen (igen, hvad havde de ventet?), og tv-seerne vil have mennesker, der spiller med i dette drama. Derfor er det en træg vej mod døden, der endelig indtræder efter de mere end 300 sider. Undervejs har Jackie fået hjælp af Max og et korps af WoW-tilhængere, der kan klippe film og lave ”The Real Story of the Family Stone”.

“Akvarium” er en usædvanligt intetsigende, urealistisk og uinteressant bog, når man tager det alvorlige tema i betragtning.

Dette er den første bog, der udgives på dansk af Len Vlahos. Det kan gå fremad.

Len Vlahos
Gyldendal – med læseprøve

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.