Alt det vi ikke vidste

‣ Forfatter: Karen M. Mc Manus

‣ Oversætter: Dorthe Hjorth Jensen

‣ Forlag: Carlsen Plus

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 187

‣ Målgruppe:13-18 år

‣ Sidetal: 352

‣ ISBN: 9788711984222

Masser af drama! En vanedannende pageturner! Meget mere McManus! Forbudt kærlighed! – og: En overraskende slutning!

 

Det er fem gode grunde til at læse ”Alt det vi ikke vidste”, – ifølge et bogsite. Og ja, der er fem gode grunde til at læse bogen. Jeg ville nok fremhæve disse fem grunde:

  1. Det er amerikansk college-ungdom, der følges i kærlighed, venskab, intriger og en typisk amerikansk hverdag, der altid er fyldt med bilkørsel, lange afstande, frygtelige forældre og rige og fattige unge. Når man har set HighSchool-Musical 1 og 2, så vil man elske det miljø, der møder læseren i bogen her.
  2. Der er flashback til forældregenerationens ungdom, mens hovedvinklen er hos unge i nutiden. Men det giver et perspektiv, at forældrenes handlinger og valg har haft indflydelse på nutiden.
  3. Der skiftes mellem hovedpersonerne, så der er forskellige fortællere. Jonah, Aubrey, Milly har hver deres store stemme, mens Allison fra forældregenerationen også får ordet.
  4. Der er et krimielement, og man kan ikke regne plottet ud, før man har læst 325 sider.
  5. Sproget er letlæseligt, men ikke hverken kedeligt eller ungt-med-de-unge. Det er måske oversætterens fortjeneste, men det er dejligt at læse, og der fortælles, så man også selv må læse mellem linjerne.

Det var fem gode grunde. Handlingen tager fart, da de to kusiner, Milly og Aubrey, mødes med fætter Jonah for at tilbringe sommerferien (to måneder!) på deres bedstemor Mildreds store private resort på en ø, der ligger et sted i nærheden af Nantucket. Her møder de hinanden, der er masser af indbyrdes relationer, der lige skal afstemmes, men de får langt flere oplevelser, end de havde ventet:

”Whoa, siger Jonah, da vores taxachauffør standser bilen. Gull Cove Resort ligger på den modsatte side af øen fra færgelejet, ellers ville vi aldrig have overset det. Arkitekturen er en blanding af et victoriansk palæ og et moderne, luksuriøst strandspa, og det fungerer bedre, end det lyder.”

Alt, som de oplever, har sin grund i forældregenerationens svigt og svig. Det er Allison, der som repræsentant for den ældre søskendeflok (Adam, Anders, Archie og Allison) har synsvinklen:

”Allison standsede uden for døren til sin mors kontor ved lyden af velkendte stemmer. Hvile og motion, Mildred. Begge dele vil gøre dig godt, sagde dr. Baxter, da han lynede sin lægetaske.”

 

Denne amerikanske young adult-roman kan læses af alle, – også de, der ikke længere er young-adults, men måske ”adults”. Hele romanen bygger op til det samlede plot, men undervejs er der rigeligt med sidehistorier. Og ja, det er en amerikansk bog. Den ender sikkert godt.

 

 

 

Links: https://bog.dk/karen-m-mcmanus-alt-det-vi-ikke-vidste-2/

https://www.karenmcmanus.com

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.