Alt om at være pige – Esther

‣ Forfatter: Camilla WandahlSandra Schwartz

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 164,95

‣ Målgruppe:12-15 år

‣ Sidetal: 128

‣ ISBN: 9788702407556

”Jeg er immun over for kærlighed.”

sådan lyder det første kapitel i dette bind i serien ”Alt om at være pige”. Det er Esther, 7. C, der selv siger, at hun er immun over for kærlighed. Hun er vildt træt af hendes bedste veninde Ida, der er blevet kæreste med Storm, Esthers storebror. Det er blevet så fuldstændig akavet, når Ida besøger Esther. Storm og Ida, Ida og Esther, det bliver ligesom en for meget. Ida har haft en kæreste før, men Esther er meget mere optaget af at læse ”Stolthed og fordom” af Jane Austen, en klassisk kærlighedshistorie fra 1813. Det er kærlighed for Esther.

Nu møder hun den nye pige i 8 C, Vilje, på biblioteket. Det viser sig, at Vilje også er en boglæsende pige, og de bliver lynhurtigt veninder, også selv om bibliotekaren Maya må være den, der fortæller dem det. Maya siger:

”Hej Esther, sagde hun, for hun havde jo virkelig anbefalet mig bøger mange gange.
Hvem er din nye veninde? Hun så fra mig til Vilje.
Altså, vi er slet ikke… Vilje er lige startet…..
Selvfølgelig er vi da veninder, sagde Vilje.”

Og selvfølgelig kommer Esther i en konflikt mellem Ida og Vilje. Og selvfølgelig er der klassekammerater rundt om dem, der er Esthers gode og forstående forældre, der er i det hele taget et ret genkendeligt hverdagsliv rundt om Esther, der her gennemlever en krise i sit liv.

Det handler om kærlighed og loyalitet og venskab. Forfatterparret Camilla Wandahl og Sandra Schwarz skriver ungt og med en del slang, de inddrager sms-korrespondance (markeret med fed skrift), og de får skrevet gode dialoger, der lyder helt som unge ville samtale.

Serien ”Alt om at være pige” tager pige-tematikker op. Der har været en bog om menstruation, om kys og kærester, men først og fremmest fortæller og beskriver serien et pigeliv, hvor hovedpersonen er midt i overgangen fra barn til voksen. Hvordan bliver man sig selv? Det handler serien om.

Det er en serie, der kan læses selvstændigt at af piger i alderen fra tolv til femten år. Esther går i 7. C, så det siger klart noget om målgruppen.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.