Alting ramler

‣ Forfatter: Mette Vedsø

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 219,95

‣ Målgruppe:11+

‣ Sidetal: 110

‣ ISBN: 9788771511321

Jeg tænkte, om jeg kunne bo her. Der ville vel også være en bedste veninde, en sød lærer og en eller anden sportsgren man kunne gå til. Men nok kun håndbold og kun en købmand med for gamle varer. Og ingen chili. Kun i pulverform. Og bussen ville kun gå én gang i timen.
Du drømmer vel ikke om at blive gift med en landmand?
Jeg ved ikke, sagde jeg. Pludselig vidste jeg det virkelig ikke.

Diana har masser af problemer, men da hun er medbragt som babysitter for sin lillebror Jens, mens hendes forældre skal til bryllup, viser det sig, at det jo er alle og ikke blot Diana, der har problemer. At det ikke kun er Diana, der har et liv, der måske ikke fungerer helt som på postkort.

Ude på landet, hvor der lugter af gylle, hvor der er en svinestald og en søn på gården, møder Diana en anden version af sine forældre, end den, hun oftest har set. Deres forhold er virkelig på prøve, men det er ikke bogens omdrejningspunkt. Det er Diana, der er hovedperson, og hun går sammen med sønnen Jeppe gennem dagen og aftenen og natten. Hun ser en anden version af livet på landet end den Morten-Korchske, og hun ser sine forældres forhold være rystet, og hun ser Jeppes far i en rystet udgave. Jeppe har det ikke nemt, moderen har det heller ikke nemt, Dianas forældre har det ikke nemt; men heldigvis har Jeppe og Diana fin kontakt og det er her, bogen får præsenteret den første kærlighed som troværdig og fuldstændig befriende for Diana.

Mette Vedsø skriver i et letlæseligt sprog, der er masser af dialog og beskrivelsen af miljøet ude på landet er helt troværdigt.  Det er vigtigt, at der findes bøger med relevante temaer til unge. Det er lige så vigtigt, at der også er vedkommende bøger, der kan læses (og synes overkommelige at læse for de mindre læsestærke). Mette Vedsø kan skrive, så læsesvage kan være med. De hundrede og ti sider er også med til at gøre det til en overkommelig opgave at ”læse en bog”.

Og så er der anledning til megen diskussion om fordomme, der ikke tager afsæt i race og hudfarve og etnisk oprindelse, men som tager afsæt i geografisk tilknytning og modsætningen mellem by og land.

http://www.mettevedsoe.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.