”Kan du huske den der liste med de ting, jeg har prøvet?
Hvor præcis på den liste stoppede jeg med at være jomfru?”
Britisk – amerikanske Patrick Ness (f. 1971) er et velkendt navn i børnebogsverdenen, om ikke andet så for hans og Jim Kays Monster fra 2015, og en lang række populære YA-romaner.
Og så skrev han tilbage i 2010 novellen ”Different for boys” om at finde sig selv og sin seksualitet som homoseksuel.
Den udkommer nu på dansk som Anderledes med drenge i helt ny forklædning som en del af Carlsens billednovelleserie – ” korte fortællinger med meget på hjerte” – på smukkeste måde illustreret af Tea Bendix.
Anderledes med drenge er en meget lang novelle på knap 80 sider, men den har meget på hjerte og fremstår som et absolut læseværdigt bidrag til litteraturen om at finde frem til sin egen seksualitet.
Historien er oversat til et lydefrit dansk af Glenn Ringtved, men har bevaret hele sit britisk- amerikanske ”set up”. Fortællingen foregår således i et britisk college miljø, hvor de fire rugbyspillende barndomsvenner Ant, Charlie, Jack og Freddie er ved at finde ud af, hvem de er – også seksuelt. Historien fortælles i jeg-form af Ant Stevenson, og det er gennem hans øjne den seksuelle udvikling opleves – både det fysiske, såvel som den psykiske. Det er en både spændende og relevant fortælling Ant har på hjertet.
Bertolt Brecht, den tyske dramatiker, talte om begrebet ”Verfremdungseffekt”, altså at man var sig bevidst, at det var en fiktiv verden, man befandt sig i. Det er lidt samme fornemmelse, man som læser sidder tilbage med her. Nemlig en fornemmelse af, at man ser på en tv-serie i et skole- og ungdomsunivers, man kender og genkender, men som alligevel er lidt fremmed.
For at underbygge dette er fortællingen fra forfatterens side udstyret med rigtig mange sorte bjælker, hvor man igen, som i en amerikansk tv-serie forestiller sig, at en høj ”biiip-lyd” ville forekomme: Nemlig, når det bliver for eksplicit, for frækt (fuck), for følsomt og udfordrende??????
Det bliver det rigtig tit.
En litteraturformidler bør elske, at ”tekstens tomme pladser” således til dels er givet på forhånd og kan læses og tolkes alt efter køn, alder og temperament: Hvad mon der skulle stå?
De sorte bjælker giver fortællingen et helt nyt lag at undre sig over – og viser samtidig hvordan fortælleren Ant føler, tænker og udvikler sig. Herudover er Anderledes med drenge rigeligt udstyret med mere traditionelle tomme pladser, læseren kan undre sig og fundere over i den ”rigtige” tekst.
Rundt om verbalteksten smyger Tea Bendix særdeles smukke og udtryksfulde sort / grå / hvide tegninger sig og gør den kvadratiske bog til noget særligt. Billedsiden både underbygger teksten, men lægger også nye sider til den undervejs.
Billednovellen Anderledes med drenge anbefales varmt som frilæsning og til brug i formidlingen – både hvor det er litteraturen der er i fokus; men så sandelig også til seksualundervisningen i skolerne.
Samme emne og tematik behandler forfatteren Tomas Lagermand Lundme i flere af hans værker til unge i en dansk kontekst. Det har aldrig været let, og det er ikke let, at være på vej til at blive en såkaldt voksen. Intet er simpelt eller enkelt længere og uskyldstabet er en del af processen.