Anna, Banana – opskrift på kaos

‣ Forfatter: Anica Mrose Rissi

‣ Illustrator: Meg Park

‣ Oversætter: Charlotte Glahn

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 270

‣ Målgruppe:Fra 8 år

‣ Sidetal: 110

‣ ISBN: 9788711906811

” ”Hej med jer,” sagde Monica, da hun var nået hen til os og stod bag ved mig. Hun rakte hånden ind over bordet, og hun, Isabel og Sadie lavede en eller anden trehånds-highfive-fingervrikken, som jeg aldrig havde set før. Inden i mig faldt noget endnu mere sammen. Siden hvornår havde de fået en hemmelig hilsen? ”Hej, Anna,” sagde hun, som om hun først nu opdagede, at jeg var der. ”Hej,” svarede jeg. Hun lavede ikke fingervrikkehilsnen med mig. Jeg var ikke med i hendes fine klub.”

Anna har bagt nogle virkelig lækre småkager derhjemme og beslutter sig for, at hun og hendes bedste veninder Sadie og Isabel skal bage til den årlige kagebasar på skolen. Men Sadie og Isabel har begge været til fødselsdag hos Monica fra parallelklassen, som de kender gennem andre forbindelser end lige skolen. Af samme grund var Anna ikke inviteret. Og nu, bagefter, snakker Sadie og Isabel ikke om andet end den fordømte fødselsdag og om, hvor sjovt det var. Anna mærker jalousien gnave, og det bliver ikke bedre, da det viser sig, at Monica gerne vil være med til at bage sammen med dem. Anna kan næsten ikke lægge jalousien fra sig, og det gør det faktisk kun værre, at Monica viser sig at være rigtig sød. Selv Annas hund Banana kaster sin kærlighed på Monica, da hun er på besøg hos Anna – hvilket forræderi!

”Anna, Banana – opskrift på kaos” er en rigtig sød hverdagsfortælling om veninder, venskabsudfordringer og ikke mindst kagebagning. Serien i det hele taget fungerer bare så godt til tween-piger, der gerne vil læse om hverdagslivet som pige, om veninder og om følelser. Sproget er flydende og til målgruppen. Bogen er inddelt i dejlige små kapitler, som er til at overskue og som er sat med en mellemstor typografi, som gør den overkommelig at læse sig igennem. Bogen er desuden illustreret med fine sort-hvide illustrationer hele vejen igennem. Rigtig fine illustrationer, der bidrager til at løfte historien og bryde teksten lidt op.

Hvis man kan lide for eksempel serien om ”Ea 3.a” af Puk Krogsøe, bøgerne om Asta af Trine Bundsgaard eller serien om Hanna & Emma af Bente Bratlund, vil man elske serien om Anna og hunden Banana.

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.