Bækager boldklub – tæsk og tuba

‣ Forfatter: Jesper Roos Jacobsen og Ole Sønnichsen

‣ Illustrator: Lasse Bekker Weinreich

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 129,00

‣ Målgruppe:9-12 årige

‣ Sidetal: 132

‣ ISBN: 9788711698266

Det her er en fodboldbog, der har Brille og B-holdet i Bækager som
hovedpersoner. Brille er egentlig 2. målmand. Han er med på A-holdet, som reservemålmand, men han er ikke stjernen på holdet. Slet ikke. Og måske kommer han slet ikke til at spille. Det gør han så alligevel, da det viser sig, at hele A-holdet er skiftet til Team Herning lige inden finalekampen. En kamp, som hele Bækager By er linet op til. Der er tombola og kagekonkurrence og grill og der skal være musik, når holdet løber på banen. Alt er sat op til den største fest i klubbens historie. Men så er det lige, at det kun er Brille, der er mødt fra holdet. Så må man gøre noget andet, og klubbens altmuligmand gør sit bedste for at få lidt holdånd ind i B-holdet, da alle omkring teamet har svigtet.
Sådan bliver det en fodboldbog, der fortæller om kampen fra tabernes side. Den er aldrig så glamourøs som vindernes historie.

Lasse Bekker Weinreich har illustreret. Det gør han med stregtegninger, der matcher den humoristiske tone.

Foran i bogen ser man en oversigt over holdet, altså B-holdet. Det er Nicolaj, Anders, Tjalfe, Kalle, Storm, O, Magnus, Niels Peter, Brille og Sif. De spiller finalen mod Pandrup. Klubben i det virkelig Pandrup hedder Jetsmark IF, men heldigvis er dette en fiktiv fortælling.

Man kan ikke håbe, at bogens tema aldrig vil finde sted i det virkelige
liv. Det gør det så. Og derfor er det også en fin bog til en samtale om loyalitet og forpligtelse overfor holdet og hinanden. Samtidig er alt skrevet i en humoristisk tone, med en snert af omklædningsrums-slang. Der kommer flere i serien. Måske vinder Bækager en kamp – engang. Her er det tæsk og tuba, der er undertitlen. Næste gang er det pokaler og puddelhund.

Bækager Boldklub – tæsk og tuba – læseprøve

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.