Bæverne ved vadehavet 

‣ Forfatter: Line Rasmussen

‣ Illustrator: Lars Samsøe

‣ Forlag: Alinea

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 152,00

‣ Målgruppe:8-11 år

‣ Sidetal: 32

‣ Sværhedsgrad: Lix 14

‣ ISBN: 9788723539670

”Det er vinter. Bæverne er på spejder-lejr. De bor i en hytte ved Ribe. Anja og Erik er med som ledere. Erik har sin lille hund med. Den hedder Elvis.” 

På billedsiden har Lars Samsøe tegnet de kvikke spejdere Bæverne, der iført uniform er på vej ud i bussen, de skal på tur til Vadehavet. Bæverne har egen bus, så de kører glade afsted. De leder efter en masse ved Vadehavet: Bramgæs, viber, ryler, østers, sandorm og sæler. De finder meget kryb, som de samler i en bakke. Pludselig bliver det højvande. Flod, som det kaldes. De bliver fanget af vandet. Heldigvis bliver de reddet.

Som læser kan man undre sig over spejderledernes manglende opmærksomhed på ebbe og flod. I indledningen til bogen står der, at det er vinter, men ingen af personerne har vanter på. Og de ligger gerne på knæ i det (kolde?) sand, når de skal iagttage dyr og insekter.

Man må tænke, at de to spejderledere lige har et par forældresamtaler, der venter, når turen går hjemad, men det tynger dem heldigvis ikke.

Lix-tallet for bogen er 14, den er letlæselig, og der står ikke meget på hver side. Der er en vis faktuel viden om Vadehavet og dets fauna, men det er først og fremmest en fin og sammenhængende fortælling, hvor illustrationerne er med til at fortælle Bævernes historie. 

Men…… spejderledere overraskes ikke af ebbe og flod, når de er på Vadehavstur om vinteren. 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.