Benny Bjørn

‣ Forfatter: Kirsten Ahlburg

‣ Illustrator: Rasmus Juul

‣ Forlag: Straarup & Co

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 106,25

‣ Målgruppe:6+

‣ Sidetal: 31

‣ Sværhedsgrad: Lix 5-9

‣ ISBN: 9788770181136

”De sætter Benny i et bur.

Han brøler og bliver rigtig sur.

Og Benny Bjørn hvor skal han bo?

I hele byens store zoo.

Er Benny nu en ensom bjørn?

Nej, se. Han får besøg af børn.”

Benny Bjørn er så frygteligt ensom i sin hule oppe på bjerget. Derfor har han fanget en masse børn fra den nærliggende by og holder dem fanget i hulen, så de kan være hans venner og bo hos ham. Forældrene i byen er naturligvis skrækslagne og går på jagt efter den der har taget deres børn. Oppe i hulen lykkes det lille Kit at slippe fri og løbe ned og fortælle byens folk, hvor børnene holdes fanget. Forældrene fanger Benny Bjørn og sætter ham i bur. Vil de nu slå ham ihjel for det han har gjort? Nej, de sætter ham i byens
zoo, hvor han nu får mange venner i de andre dyr og de børn, der nu (frivilligt) kommer og besøger ham.

Bogen er illustreret af Rasmus Juul med fine helsidesillustrationer, hvor især den røde farve fylder. De karikerede personer og baggrunde minder næsten lidt om tegneserier og er så fint med til at fortælle historien om Benny Bjørn – som modsat næsten alt andet på illustrationerne faktisk ligner en naturtro bjørn.

Bogen er en del af serien ”RIM” fra Straarup & Co., som alle er begynderbøger skrevet på rim. På indersiden af bogen står en fin lille forklaringstekst om, hvordan enderim på hver side hjælper barnet på vej, så barnet faktisk kan ”gættelæse” ordet der skal rime. På den måde fungerer bogen virkelig godt til startlæsning, og det vil give barnet blod på tanden at kunne gættelæse og på den måde komme videre i teksten, selv når det er usikkert.

Samtidig er bogen udgivet på tykt papir med blanke sider og i hardback, alt sammen noget der virker appellerende. Det giver barnet indtryk af virkelig at have læst en ”rigtig” bog, der ligner det de større børn og de voksne læser.

Alt i alt en ualmindeligt fin bog til begynderlæseren med en rigtig fin morale: Venskab kan ikke tvinges frem.

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.