Billy smiler rødt

‣ Forfatter: Zenia Johnson

‣ Illustrator: Tom Kristensen

‣ Forlag: Calibat

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 200

‣ Målgruppe:4+ ( - 90)

‣ Sidetal: 28

‣ ISBN: 9788799606573

“Se Johnny. Johnny løber. Se Johnny løbe.” og ”Se Billy stavre. Se Billy rådne. Se Billy hungre

Det er en blanding af  Søren-og-Mette-sætninger og æstetikken fra Janne Tellers ”Intet”, der er bag teksten i denne splattende bog om pingviner, der mobber på en ondere måde end man kunne vente af pingviner.

Teksten er hele vejen igennem letlæselig og kort. Der står ikke mere end 10- 15 ord på hver side, men billederne vil det tage længere tid at læse.

Da Billy angriber Johnny er der blod overalt, men der er også masser af pingviner, der blot kigger på som de medløbere, de er. ”Se Johnnys hjerne. Se Johnnys indvolde. Se Billys tænder er røde. Billy smiler rødt.” Sådan lyder teksten og på billederne ser man også såvel hjerne som indvolde. Herligt uappetitligt, ulækker og upassende. Blod på alle sider uden en eneste nuttet pingvin i sigte.

Omslagets inderside er sort, bogens tema er et sort emne og midt i bogen ser man fodsporene i hvidt på sort baggrund af en pingvin, der er ramt af rædsel.

Et nyt monster er på vej ude fra Venussonden, men det er så den anden del af historien. En virkelig mærkelig historie. En virkelig mærkelig bog. Med virkelig mærkelige tegninger.

Herligt! Der sker meget på de 28 sider.

Bogen er udgivet på det lille ambitiøse forlag ”Calibat”, der har få titler, men stort mod i forhold til at udgive  eksempelvis denne mobbehistorie i et gennemført layout.

http://calibat.dk/

http://zenia.dk

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.