BITZ – Som besat

‣ Forfatter: Ellen Holmboe

‣ Illustrator: Kristian Eskild Jensen

‣ Forlag: Forlaget Løse Ænder

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 200,-

‣ Målgruppe:9+

‣ Sidetal: 84

‣ ISBN: 9788793061392

Det hele var min skyld. Mest i hvert fald. Og så lidt Ingrids. Men hvem kunne også have vidst at det ville virke? Ups. Undskyld. Nu gør jeg det igen. Lader munden løbe. Altså sagen er, at vi i B.I.T.Z. har det bedst, når der sker noget. 

Men det virker: Ånden i glasset er en ofte benyttet beskæftigelse blandt unge. Man spørger, og man bilder sig ind at få svar.

I BITZ universet skal klassen have en temauge om 2. verdenskrig og besættelsen af Danmark. Og opgaven er at leve sig ind i perioden – på godt og ondt, som det hedder. Det handler fx om påklædning, stemning, mad, dans osv.

Det er der ingen, der har lyst til og slet ikke BITZ’erne, men da de fire piger om eftermiddagen får den indlysende gode ide at lege Ånden i Glasset, så indtræffer katastrofen. Tove bliver til Tove Verner Hansen, som var en ung pige, der levede og var ganske ung i krigens tid. Mens BITZ-Tove, skønt til stede i kroppen er helt væk i ånden.

Nu etableres allehånde indsatser for at få den gamle (unge) Tove tilbage. Og forskellige muligheder bliver forsøgt i fritiden, medens den unge (gamle) Tove Verner Hansen ser ud til at have en fest på skolen. Men har hun nu det?

Det synes som om det er umuligt at drive ånden ud igen. Så hvordan det sker, at BITZ-Tove gentræder i sit unge liv, skal ikke afsløres. Men festligt, det er det. Og over stok og sten går det.

Som man kan se af citatet ovenfor så er historien fortalt retrospektivt. Så vi er beroligede allerede fra begyndelsen. Det ender som det skal, hvilket er jo også er seriens kendetegn. De første bøger i serien udkom på Gyldendals forlag, men er nu flyttet til forlaget Løse Ænder, og herfra er det nummer tre i rækken. Ud over denne Serie kender vi også Ellen Holmboe som forfatter til den fine serie om Filip M. Lund, som er så velegnet i læsetilegnelsesprocessen.

Bøgerne i BITZ-serien er illustreret af Kristian Eskild Jensen i en stil, som passer som fod i hose til Ellen Holmboes humoristiske vinkel. Kristian Eskild Jensen kendes fx også fra Ellen Holmboes Kaptajn Barske Bill (2015).

Bøgerne om BITZ er både velfortalte, veloplagte og humoristiske. Gode selvlæsningsemner for mellemtrinnets piger. Bare lad pigerne gå til den, De vil få en sjov oplevelse. Denne bog er bestemt ingen undtagelse!

Løse Ænder

http://www.k-eskild.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.