Bjørnene fra Sicilien

‣ Forfatter: Dino Buzzati

‣ Illustrator: Dino Buzzati

‣ Oversætter: Hanne Jensen

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 269,00

‣ Målgruppe:7 – 99 år

‣ Sidetal: 136

‣ ISBN: 9788771514865

”I tidernes morgen, i Siciliens urgamle bjerge, fanger to jægere den lille bjørneunge Tonio, søn af bjørnekongen Leander. Men det sker nogle år før vores historie begynder.”

Sådan indledes historien om Bjørnene fra Sicilien. Fortællingen er fra 1945 og skrevet af Dino Buzzati. Dino Buzzati (1906 – 1972) var italiensk forfatter, digter og maler og skribent. Han skrev og illustrerede bogen om bjørnene fra Sicilien tilbage i 1945. Nu er den filmatiseret i 2020. Det er en alle-aldre-bog, der kan læses som en fortælling om ”krigens absurditet, civilisationens skrøbelighed og forfængelighedens absurditet.”

Det er værd at bemærke, at meget få italienske børnebøger er oversat til dansk. Her er det Hanne Jensen, der står for oversættelsen. Det er oversat, så poesien ligger i sproget på samme måde som poesien findes i illustrationerne. En smuk bog.

Man kan læse og se, at det er en ”gammel” historie. Indledningsvis er der en præsentation af alle, der er med i historien. Det er et antal bjørne: Kong Leander, Tonio, Salpeterbjørn, Storebjørn og Smergelbjørn. Og der er Storhertugen og Professor Ambrosius. Der er også en Brunsvigerbjørn og en Ork, en Mammutkat og en Søslange. Der er rigeligt med dyr og mennesker til at sætte en konflikt. Det sker, da bjørnene, der ellers har hjemme i bjergene, pludselig kommer i tanker om, at det jo kunne være fint at bo nede i byen, hvor det ikke er så koldt og barskt. Så går krigen i gang.

Bogen indledes poetisk og billedsiden er forfatteren også ophavsmand til. Det er fine billeder i farve eller sort-hvid, og de har et gammeldags præg af ”klassiske eventyrillustrationer”. Der er en billedtekst til de fleste billeder. Til det sidste billede, hvor man ser en lang række bjørne vandre mod bjergene, lyder teksten:

”Bjørnene adlyder deres heltemodige og uheldige konges sidste ønske og forlader rigdom, elegance og vellevned for at vende tilbage til deres gode gamle bjerge. De forlader byen i en lang, lang række. Vi vil aldrig mere få dem at se. Farvel. Farvel.”

Det er en helt særlig bog og den er for alle aldre. En langsom bog, der egner sig til højtlæsning i et sommerhus eller i et telt, når det regner. Man skal lade fortællingen få tid og ro, og man skal glæde sig over illustrationerne.

Filmen “Bjørnene fra Sicilien” – Angel Films

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.