Bogen er løs!

‣ Forfatter: Steffen Larsen

‣ Illustrator: Jens Koudahl

‣ Forlag: Jensen og Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 279,95

‣ Målgruppe:Litteraturformidlere, herunder forældre, pædagoger og lærere og forlagsfolk

‣ Sidetal: 192

‣ ISBN: 9788771519266

“Bogen er løs!” – en ikke løssluppen gennemgang af bøger oplevet gennem i en anmelders liv. “Bogen er løs” er en genrehybrid af et leksikon og et kærlighedsblik på børne- og ungdomslitteraturen før og nu. Det er en begejstret gennemgang af bøger, der i særlig grad har tændt forfatteren. Som læser lader du dig smitte af glæden og sidder tilbage med en nysgerrig iver efter at dykke ned i de nævnte værker.

Steffen Larsen er velbevandret i det børnelitterære landskab. I mange år har han skrevet om og anmeldt børne- og ungdomslitteratur i landsdækkende aviser, og han har holdt foredrag hist og pist og her og der og for folk og fæ. Han fortæller, både med bogstaver og det mundtlige ord, med en digters stemme og ikke mindst med en begejstring, der aldrig bliver sødladen og banal, men derimod åbner bøgerne og sender dem direkte afsted mod modtagerens hjerte.

Denne henvendelse er også på færde i “Bogen er løs!”, og hvis du ikke allerede er optaget af og vild med børne- og ungdomslitteraturen, så vil du bestemt være tændt efter Hr. Larsens kærlighedserklæring her.

Steffen Larsen indleder sin gennemgang med illustrator og forfatter Dorte Karrebæk, og han lader billedbogen “Hundesnoren” (1987) sætte rammen for bogen. “Hundesnoren” er skrevet af Tove Johansen og illustreret af Dorte Karrebæk. Billedbogen er ifølge Steffen Larsen en af de vigtigste billedbøger, der er udkommet i Danmark for børn og alle andre mennesker. Han skriver:

”For livet er fuld af hundesnore. Men man behøver ikke at gå med dem alle sammen.”

“Hundesnoren” handler om frihed, og det sammen gør “Bogen er løs!” og lidt om kærlighed. “Hundesnoren” holder bogen sammen illustrativt ved at ligge i bunden af hver side. Slutteligt ligger snore med et halsbånd, der ikke holder fast på noget som helst. En hund har gennem bogen frigjort sig og er nu løs. Snoren viser os vej igennem bogen, der er opdelt i kategorierne: billedbøgerne, børnebøgerne, ungdomsbøgerne og udenfor kategori.

Et dobbeltopslag forsyner os med en bonustekst og en præsentation af et værk. Bonusteksten er koblet op på den kommende præsentation af værket og fyldt med sjove anekdoter om forfattere, intertekstuelle referencer og
refleksioner over dejlige ord.

Sidst i bogen fremhæver Steffen Larsen “Bibelen”, som bogen med de bedste historier og de klogeste ord. Det er bogen, der kender dig. Steffen Larsen kender børne- og ungdomslitteraturen, og han deler sin begejstring med os i denne fine bog, som er nænsomt og smukt illustreret af Jens Koudahl. Den er en liste over de bøger, som har tændt forfatteren, og med det blik er det personlige men meget kloge skildringer af smuk litteratur, som kommer vidt omkring genremæssigt.

Alle kan læse med her, og jeg tænker, at den også bør læses af forlagsfolk, så vi kan få genoptrykt mange af de fantastiske titler, bogen kommer omkring.

“Bogen er løs!” er en vidunderlig appetitvækker på børne- og ungdomslitteraturen, men den er også en fortælling om et liv uden snor på og ikke mindst om en mand, der elsker litteraturen. Tak for bogen og tak til Steffen Larsen for din urokkelige solidaritet med børne- og ungdomslitteraturen.

Anmeldelsen er skrevet af Betina Falsing

Gode historier er flyvende kufferter, der bringer os udover horisonten, hvor nye historier begynder. Denne rejse forsyner små mennesker med en bagage fuld af fremmederfaringer, som skaber livsduelighed og lykke. Som bibliotekar og som Betina har det, de sidste 25 år, været min mission at være rejseleder og sætte børn og unge ombord på de flyvende kufferter og ud på de vildeste dannelsesrejser i litteraturens verden. Jeg har selv taget rejsen, inden jeg tilbyder dem en billet, for jeg læser stort set alt og også ganske bredt, da vi som mennesker er forskellige. Glæden ved jobbet som dannelsesrejseleder rækker udover bibliotekarens formelle arbejdstid, og jeg arbejder efter arbejde med at sælge billetter i udsatte boligområder, jeg skriver artikler og jeg sidder i juryen for Kulturministeriets Forfatterpris.