Bomber og vintergækker

‣ Forfatter: Christina Holgård Sørensen

‣ Illustrator: Ellen Kirstine Stenbæk Jensen

‣ Forlag: alinea

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 299 kr.

‣ Målgruppe:7-11 år

‣ Sidetal: 64 sider

‣ Sværhedsgrad: Lix 12

‣ ISBN: 9788723569448

”Det har sneet hele natten. Mine dæk laver dybe spor på cykelstien. Langs vejen ligger dynger af sne. Og alle træer står helt stive med ti centimeter drys på grenene.”

Lilja cykler til skole og her mødes hun med sin allerbedste veninde Naima. De sidder oppe på skolens tag, mens mange andre slås i sne nede i skolegården. Jamal og Otto er der, og det er vildt. Lilja synes, det ser vildt sjovt ud, – lidt farligt, men dejlig vildt.

Naima er slet ikke til vilde lege, og da de går hjem fra skole, giver de sig til at lede efter vintergækker under sneen. Det varer dog ikke længe før Lilja og Naima begynder en sneboldkrig. Lilja er virkelig tændt, men Naima vil hellere bygge et slot med spir og fine buer. Det slutter virkelig hårdt for begge piger. Naima synes, at Lilja er alt for vil, og Lilja synes at Naima er kedelig.

Deres konflikt løses heldigvis. Sådan bør det også være i en bog, der er henvendt til de nye læsere i alderen 7 til 11 år. Her er der en fin løsningsmodel til uvenskaber. Og det hjælper altid at have en morfar, der følger med i venskabet.

Bogen er en del af Blå Læseklub, er en del af Alineas letlæste bøger til børn og er på lix 12. Sådan har man som litteraturformidler en hjælp i farvekoden og lixtallet.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.