På trods af at Anders Morgenthalers, Børnemagt – Da verden gik under er en dyrefabel, forklædt som en børneroman, er der rigtig meget at hente for dén voksne, der enten læser op eller som læser med barnet.
De tre venner Malthe, Joakim og Jakob oplever hvad der sker, når kommunen lukker skolen, og de og de andre elever bliver dømt til frihed og fritid. Kommunen skal spare, der er ikke råd til at udbetale lærernes løn!
Børnene synes til en start, det skønt; men så bliver det kedeligt! Det får børnene til at lave deres egen skole, der bygger på elevmotivation og hvor fag som fodbold og engelsk er ligestillede. Men her tager historien en barsk drejning, der på mange måder minder om den engelske forfatter William Goldings ”Fluernes herre” fra 1954. De involverede drenge i den mister også civilisationens rammer og opfører sig som dyr. Det samme sker her. De frisatte børn, uden kontakt til voksne, begynder at organisere sig i bander, bekrige hinanden, mobbe og udøve vold.
På trods af denne civilisationskritik er bogen overhovedet ikke trist læsning. ”Børnemagt – Da verden gik under” er hele vejen igennem holdt i en skæv, humoristisk, oplæservenlig, glad, medvidende og solidarisk tone.
Barnelæseren bliver ikke ladt i stikken, selv om der undervejs henvises til både rød og blå blok.
Men bogen kan være svær at overskue for barnelæseren, der bliver tvunget til at være solidarisk med Malthe, der heller ikke rigtig kan overskue, hvad der sker, og hvad meningen er! Moralen er til gengæld klar: Kun den stærkeste overlever i sådan et kaos.
Og det er svært for Malthe, der hele bogen igennem også kæmper med noget så tæt personligt som hård mave, og dermed med ikke at kunne skide. Dette er et gennemgående tema i bogen som altså også rummer basal lokumshumor!
Børnetonen er konsekvent fastholdt både i teksten og i illustrationerne, der på samme tid underbygger og supplerer handlingen.
Malthe fremstilles som en giraf, der må strække hals, hans far er en bjørn, pigen Lisbeth er en skildpadde og Jacob er et næsehorn. Anders Morgenthalers ark fungerer på helt andre præmisser end Noahs. Her er ingen par og god ro og orden!
Vi slutter da også på kirkegården ved Joakims grav:
”Malthe forsøgte at finde alle de gode minder, han og Joakim havde, men de var langt væk. Han fjernede nogle visne blade fra gravstenen. Så lagde han sin buket op ad den sorte sten.
Han rejste sig op og blev stående foran gravstedet.
”Kun den stærkeste overlever,” sagde han. Så vendte han sig omkring og gik hjemad, meget ældre end før.”
Konkluderende kan man sige at både børn og voksne bliver godt underholdt, men samtidig tvunget til at forholde sig til de eksistentielle problemstillinger, romanen rummer. Børnemagt – Da verden gik under kan med fordel læses på mellemtrinnet, hvor den sagtens kan indgå i danskundervisningen som værklæsning både på grund af sit sprog og sit indhold. (SF)
http://www.carlsen.dk/da-DK/Titler.aspx?c=Item&category=5030&item=31375
http://www.carlsen.dk/da-DK/SimpleSearch.aspx?q=Anders+Morgenthaler