Botanicum

‣ Forfatter: Kathy Willis

‣ Illustrator: Katie Scott

‣ Forlag: Folaget Mammut

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 99

‣ ISBN: 9788797069134

Tredje museumsbind i fagserien Velkommen til museet bærer den sigende og svungne titel Botanicum. Dermed følger den samme skole som Dinosaurium og Animalium fra de sidste to år. Alle er de fra forlaget Mammut.

Botanicum er på alle måder en smuk bog. Som sine to forgængere er den i et anseeligt format, der fylder godt op på boghylden, og derudover rummer den en æstetik, som sjældent er set i faglitteratur for børn. At sige, at den er for børn, er i øvrigt en tilsnigelse, for indholdet og først og fremmest sproget er ikke for børn. Dertil er niveauet alt for højt. Det gør dog ikke så meget, for det giver den voksne rig mulighed for at læse og opleve sammen med barnet. Og bogen er en oplevelse. Man kommer omgåede til at tænke på de gamle, botaniske akvarelfarvetryk fra haver, orangerier og biologiske udstillinger om Carl von Linné, der i sit barndomsland på gården Råshult i 1700-tallets sydlige Småland skabte det botaniske familiesystem, vi kender i dag.

Illustrationerne er ualmindeligt smukt udført, og man bør bemærke, at bogen hverken er skrevet eller illustreret af Kathy Willis og Katie Scott, men tværtom kurateret af begge. Det er en sproglig finesse, der understreger, at læseren tages med på et videnskabeligt besøg i floraens forunderlige verden. Bogen er inddelt i syv udstillinger, der tager gæsten med på en rejse fra de første briofytter og padderokker til orkidéer og kødædende planter. Undervejs lærer man om kæmpetræer, urter og græsser, og hver udstilling byder på korte, men yderst detaljerede og fagligt velfunderede tekster om udstillingens vækster, deres oprindelse, udvikling og biotoper. Når det er relevant, ses også på plantens forskellige anvendelsesmuligheder som medicin, parfume eller levnedsmiddel. Mulighederne er mange, og det er tydeligt, at skaberne af værket med omhu og vid har udvalgt udstillingernes mangfoldige indhold.

Bogen udkom i England i 2016, og selvom den så har været fire år undervej på dansk, har den været værd at vente på. Den fordrer fordybelse. Ingen løftede pegefingre her, men den viden og tid, der ligger i denne bog, kan man ikke google sig til. Det er kompetente og erfarne fagfolk, der står bag, og det er man ingenlunde i tvivl om. Bogen kræver koncentration, og skal den formidles for børn, skal den præsenteres i små bider, med mindre entusiasmen og glæden ved illustrationerne kalder på mere. Så skal man få det.

Her på sitet beskæftiger vi os med børnelitteratur, men det bør ikke forhindre den voksne læser i at bruge tid på bogen i en ledig stund. Voksne vil med garanti rejse sig fra sofaen som et beriget og mere underfundigt menneske og måske endda gå ud i skoven og rode med mos eller i Botanisk Have og se på støvdragere. Som det forhåbentlig gør sig gældende med ethvert museumsbesøg, så skaber bogen et overblik over sit genstandsfelt, her botanikken, og sætter en ære i at formidle sit stof ordentligt. Bogen sætter en høj standard for fagbøger, men som tidligere nævnt er den ikke pædagogisk bearbejdet, hvilket selvfølgelig besværliggør børns forståelse af teksten – men så må en voksen hjælpe til.

Botanicum er ikke en felthåndbog, men en bog, der skal ligge opslået på bordet eller på gulvet, så illustrationerne får ordentligt med plads. Gerne ledsaget af saftevand eller kaffe, så man med sindsro kan tage en tur ind i Botanicums farverige museum.

Om Kathy Willis på Wikipedia
Katie Scotts hjemmeside
Info om bogen på Mammuts hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.